Процесорът Скиф ще намери приложение в таблети и друга електроника(снимка:

...
Процесорът Скиф ще намери приложение в таблети и друга електроника(снимка:
Коментари Харесай

Руски процесор Скиф влиза в таблети от нивото на iPad Air


Процесорът Скиф ще откри приложение в таблети и друга електроника
(снимка: CNews)

Серийна партида съветски процесори „ Скиф ” към този момент е доставена на разработчици на програмен продукт и крайни устройства в страната. Чипът от линията „ Мултикор ” на Зеленоградския научно-производствен център „ Електронни изчислителни и осведомителни системи ” (НПЦ Елвис ) стъпва на архитектура ARM и се създава по 28-нм технология.

Разработката на Скиф е осъществена със дотация от Министерството на индустрията и търговията, което управлява и появяването на крайни устройства с чипа, заяви. Платките, основани на Скиф, включват авансово конфигурирана операционната система Alt Linux и домакински офис пакет „ My Office ”.

Процесорът в действителност е SoC (система на чип) с усъвършенствана архитектура за мултимедийни, навигационни и информационни приложения. Най-вероятно ще откри приложение в началото в таблетите. Разработчикът твърди, че като продуктивност устройствата на база Скиф ще са от равнището на iPad Air (пуснат в края на 2013 г.), Samsung GalaxyTabA 10.1 SM-T515 (2019) и LenovoTabM10 PlusTB-X606F (2020).

Освен в таблети, чипът може да се употребява в информационни устройства, телекомуникационно съоръжение, интелигентни камери, едноплаткови компютри, роботи, системи с изкуствен интелект и в други сфери, където се изисква комплицирана обработка на информация при условия на лимитирана консумация на сила и дискретност на данните.
още по тематиката
Скиф е четвърто потомство мобилни процесори на Елвис. Компанията обаче назовава новия си чип „ първият съветски процесор с ниска консумация за мобилна приложимост или първият роден мобилен процесор от международна класа ”, поради мощността му и набора от програмен продукт, който може да работи с него (след „ портиране ”), защото стъпва на широко-разпространената ARM архитектура.

Инженерни мостри на Скиф се появиха още през 2019 година Първата серия с тираж от към 1000 броя пристигна от задгранична фабрика през юли 2021 година Първите пет тестови платки към този момент са при разработчиците, още няколко се чакат в границите на един месец, а до ноември 2021 година Елвис ще достави още към 100.

Компанията Байтерг възнамерява да сътвори „ предсерийни ” таблети на база Скиф до май-юни 2022 година Производствена партида може да се появи до края на 2022 година Продуктите надали ще доближат всеобщия пазар. Публичният бранш, като учебни заведения и медицински организации, се преглежда като главен консуматор на таблетите от Байтерг.

Скиф включва четири ядра Cortex-A53 (ARMv8 64-битова архитектура), контролер Мултикор, високопроизводителен двуядрен DSP клъстер ELcore-50 с хардуерна поддръжка на функционалности за обработка на сигнали, логаритми за изкуствен интелект, основани на невронни мрежи, и криптиране.

Чипът съдържа още свързани ускорители, програмируем SDR модул, графичен процесор PowerVR с поддръжка на 4K/60fps вход/изход и блокове за обработка на изображения (ISP с функционалност HDR, кодек HEVC/H.264), навигационно ядро с поддръжка на Glonass/GPS/BeiDou/Galileo. Честотата на процесора е 1,8GHz, само че Елвис възнамерява да го овърклокне до 2GHz.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР