Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори,

...
Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори,
Коментари Харесай

Обрив, конюнктивит, кашлица, болки в гърлото: Всичко, което трябва да знаете за процесионките

Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори, допустимо е да провокират обрив, конюнктивит, кашлица, болки в гърлото. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Шасине Вели, доктор в Клиниката по незабавна токсикология към Военномедицинска академия. По думите ѝ гъсеницата се среща главно в южните скатове на Стара планина, на Средна гора и в Родопите, където има основно дъбови и борови гори. Тази гъсеница е добре позната, прави се годишен мониторинг на разпространяването ѝ и се взимат нужните ограничения от Изпълнителна организация по горите, добави тя. По думите ѝ през последните 15 години честотата на тези гъсеници е намаляла.
 Д-р Шасине Вели
Изключително токсични са космите на гъсеницата , която се придвижва като „ на влакче “. Така се движи в края на пролетта, когато гъсеницата слиза на земята. На земята ще продължи виталният цикъл на гъсеницата, който е към два месеца и включва пет процеса, които се реализират, до момента в който гъсеницата се трансформира в пеперуда, живееща 24 часа.

Боровата процесионка се среща и в градските паркове , само че популациите им не са огромни. Видим ли дърво, в чиято корона има бяла, пухкава къделя, това приказва, че там има ларви или че гъсеници към този момент слизат на земята.

Заради мощно токсичните косми на гъсеницата тя се възприема като „ жилеща “. Космите съдържат отрови и белтък, който е алергизиращ, сподели още доктор Вели. При допиране на гъсеницата човек може да получи обрив, който от време на време е доста изразен. По думите ѝ е допустимо и да се получи вторично възпаление, което изисква сериозна лекарска интервенция. Космите на тези гъсеници елементарно се откъсват даже и от полъх на вятър, което води до инхалаторно влияние върху човек или животно, в случай че попаднат по лигавиците им. Това може да аргументи конюнктивит, болки в гърлото или кашлица, добави лекарят. Терапията на тези положения планува банкет на противоалергични лекарства, включващи антихистаминови и кортикостероидни медикаменти. При вторично засягане може да се употребяват кремове, съдържащи антибиотици, сподели още доктор Вели.

Ако човек, потърпевш от такава гъсеница, е самичък, би трябвало да измие засегнатото място и да одобри антихистаминов медикамент, поучава лекарят. По думите ѝ обривите се демонстрират доста бързо и би било добре да се потърси лекарска помощ допустимо най-скоро след контакт с гъсеницата. Ние не сме имали случаи на летален излаз измежду пациенти, които са били наранени от гъсениците, сподели още тя.

При децата локалните прояви биха били по-обширни, само че в същинския смисъл на животозастрашаващи прояви не би трябвало да се стига, в случай че има вярна лекарска интервенция, добави доктор Вели. При хора, страдащи от хронични болести, има по-голям риск, само че при тях рискът е огромен и при ужилване от пчела или оса.

Животните могат да пострадат, в случай че настъпят гъсеницата или в случай че тя ги ужили. Д-р Вели поучава хората да заобикалят да вървят боси в регионите, в които видят къделите в короните на дърветата, да не допират гъсениците, а домашните любимци да не се позволяват наоколо до тях.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР