Процесдурата на САЩ за одобрение на продажбата на изтребители F-16

...
Процесдурата на САЩ за одобрение на продажбата на изтребители F-16
Коментари Харесай

Турция скоро очаква одобрение от САЩ да ѝ продадат F-16

Процесдурата на Съединени американски щати за утвърждение на продажбата на изтребители F-16 на Турция върви добре и може да бъде приключена до няколко месеца. Това съобщи Ибрахим Калин, представител на президента Реджеп Тайип Ердоган, оповестява " Ройтерс ".

През октомври 2021 година Турция насочи искане към Съединените щати за закупуване на 40 изтребителя F-16 на " Локхийд Мартин " и близо 80 комплекта за рационализация на своите съществуващи бойни самолети. Целта е страната, която е член на НАТО, да осъвремени военновъздушните си сили, откакто покупката на изтребители F-35 се провали.

Калин уточни, че администрацията на президента Джо Байдън поставя откровени старания по въпроса.

" Не е доста елементарно да се даде ясна прогноза, само че наподобява, че има огромна възможност процесът да бъде приключен през идващите месец или два ", означи той в отговор на въпрос дали Съединени американски щати ще продадат F-16 на Турция.

Когато това се случи, проблемът с F-16 - както с модернизацията, по този начин и с покупката на нови самолети, ще бъде решен, обобщи Калин.

През септември Ердоган разгласи, че е получил " позитивна " противоположна връзка от двама американски сенатори, с които се е срещнал в Ню Йорк, по отношение на възможната им поддръжка за продажбата.

През последните няколко години настроенията по отношение на Турция в Конгреса на Съединени американски щати се утежниха, след като Анкара закупи съветски зенитно-ракетен комплекс С-400. Това докара до налагането на наказания от страна на Съединени американски щати и премахване на Турция от програмата за изтребители F-35.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР