Процесът срещу петимата българи, обвинени, че са били част от

...
Процесът срещу петимата българи, обвинени, че са били част от
Коментари Харесай

Делото срещу петимата българи в Лондон, обвинени за шпионаж в полза на Русия, ще започне догодина

Процесът против петимата българи, упрекнати, че са били част от съветска шпионска мрежа във Англия, ще стартира следващата година, заяви арбитър от лондонския съд „ Олд Бейли “, представен от Ройтерс.

Тримата мъже и двете дами са упрекнати, че сред 30 август 2020 година и 8 февруари 2023 година са взели участие в скрит план за " събиране на сведения, предопределени да бъдат от директна или косвена изгода за врага , с цел да се навреди на сигурността и ползите на страната ".

Орлин Русев, 45-годишен, Бисер Джамбазов, на 42, Катрин Иванова, 32-годишна, Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29), всички те – български жители, които са живели в Лондон и Норфолк , бяха задържани през февруари тази година от полицейските сили за битка с тероризма, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес те се явиха в " Олд Бейли " по видеовръзка единствено, с цел да потвърдят самоличността си.

Съдия Джереми Бейкър постанови, че друго дело, подсъдими по което са Русев, Джамбазов и Иванова – упрекнати и в закононарушения, свързани с документи за идентичност – би трябвало да бъде гледано по същото време, когато се гледа и това за шпионската интрига.

Съдията към този момент насрочи първо съвещание по делото за октомври 2024 година Очаква се то да продължи към четири месеца.

Според прокуратурата петимата обвинени са били част от проведена мрежа, която е правила наблюдаване и вражеска активност в интерес на Русия във връзка с съответни цели, в това число за евентуални отвличания, отбелязва Ройтерс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР