Процесът срещу лидера на босненските сърби Милорад Додик, който подклажда

...
Процесът срещу лидера на босненските сърби Милорад Додик, който подклажда
Коментари Харесай

Процесът срещу Додик стартира след неколкократно отлагане

Процесът против водача на босненските сърби Милорад Додик , който подклажда сепаратистки настроения, по обвинявания в неспазване на решенията на Върховния представител стартира публично в понеделник след закъснение заради митинги против съдиите , които съгласно него са пристрастни, и други недоволства на отбраната, предава Ройтерс.

Правният екип на Додик неведнъж е упорствал за. Неговият юрист Горан Бубич изиска в понеделник новоназначеният арбитър по делото Сена Узунович също да бъде освободен заради хипотетична пристрастност.

Съдия Узунович сподели, че прокурорите би трябвало да прочетат обвинителния акт макар неговия митинг.

Додик, който е президент на самостоятелната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ),, откакто подписа закони, които суспендират решенията на конституционния съд и на Върховния представител Кристиан Шмид, някогашен немски министър.

Процесът се организира в държавния съд на Босна и Херцеговина в столицата Сараево. Той отразява политическото разделяне в БиХ, до момента в който, който има пълномощия да постанова закони и да уволнява чиновници, считани за възпрепятстващи мира в БиХ.

Додик работи за обособяване на доминирания от сърби район от Босна, където към 100 000 души починаха във войната през 90-те години, отдавна, но  увеличи усилията си през последните две години.

Съгласно разпоредбите, въведени за попречване на връщането на страната във война, всеки чиновник в Босна, който не извърши решение на Върховния представител - или го попречва по някакъв метод, може да бъде наказан на затвор от шест месеца до пет години.

Сърбите не признават Шмид за висш представител, заявявайки, че той не е утвърден от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
 Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение
Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение

Той предизвести Сърбия и Хърватия да не се месят в делата на Босна и Херцеговина

Държавният съд отхвърли по-ранните претенции на Бубич осем съдии да бъдат освободени от делото поради хипотетични политически пристрастия против Додик.

В процеса в понеделник арбитър Узунович сподели, че настояването на юриста на Додик за нейното освобождение не значи автоматизирано, че четенето на обвинителния акт би трябвало да бъде отсрочено още веднъж.

" Защитата има право да изрича мнение и да прави претенции, само че ние сме тук поради издигнат обвинителен акт от прокуратурата ", сподели тя.

Прокурорът Гордана Босилчич сподели, че Додик е направил незаконно действие, като не е извършил решенията на висшия представител.

Поддръжниците на Додик в правосъдната изложба, в това число висши чиновници на Република Сръбска, се изправиха и стачкуваха, което накара съдията да им подреди да изоставен.

Попитан дали е схванал обвинителния акт, Додик сподели, че не е схванал никоя част от него и че съставлява " деформиране на обстоятелствата ".

" Това не беше подкрепено от нито един факт, беше направено под политически напън от некомпетентни прокурори ", сподели Додик пред съдията.
 Съединени американски щати дават явен знак с изтребители на сърбите, искащи обособяване от Босна и Херцеговина
Съединени американски щати дават явен знак с изтребители на сърбите, искащи обособяване от Босна и Херцеговина

Във вторник Република Сръбска чества своя " Ден на републиката "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР