Процесът срещу бившия френски президент Никола по обвиненията в корупция

...
Процесът срещу бившия френски президент Никола по обвиненията в корупция
Коментари Харесай

Тръгва процесът срещу Саркози за финансиране от Кадафи

Процесът против някогашния френски президент Никола по обвиняванията в корупция би трябвало да стартира в понеделник, 23 ноември, съобщи " Евронюз ".

Ако обвиняванията бъдат потвърдени, тогава Саркози е изправен пред затвор до 10 години и санкция от милион евро.

Обвинени са и неговият юрист Тиери Херцог и Жилбер Азибер, някогашен магистрат от Касационния съд.

Френската прокуратура разгласи през октомври, че е повдигнала обвинявания в скрит план против Саркози поради изказванията, че е употребявал либийски пари за предизборната си акция през 2007 година

Това прибавя към обвиняванията, повдигнати през 2018 година за " пасивна корупция ", " облагодетелстване от присвоени обществени средства " и " нелегално финансиране на предизборна акция ", за които Саркози към този момент е изправен пред съд.

Последното обвиняване, което може да бъде обжалвано според френското законодателство, беше повдигнато откакто прокурори разпитваха десния реакционер в продължение на повече от 40 часа в границите на четири дни.
 Повдигнаха обвинявания на Саркози за
Повдигнаха обвинявания на Саркози за " скрит план " за финансиране от Кадафи

Поредно обвиняване против някогашния френски президент

Прокурорите подозират, че Саркози и неговите сътрудници са получили десетки милиони евро от режима на някогашния либийски деспот Муамар Кадафи, с цел да подкрепи финансирането на предизборната му акция.

Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 година, отхвърли да е направил непозволени дейности, като настоя в профила си във " Facebook " през днешния ден, че " невинността му е опетнена " от обвиняванията, без " даже и най-малкото доказателство ".

Той сподели, че по време на разпита " отговорих на всеки въпрос, който ми беше заложен, без в никакъв случай да бъда усложнен ".

През септември, апелативен съд в Париж отхвърли опита на Саркози да бъде анулирано следствието, което направи правосъден развой по-вероятен.

65-годишният Саркози отхвърля обвиняванията, провокирани от проверяващия уебсайт Mediapart през 2012 година, когато той разгласява документ, съгласно който Кадафи се е съгласил да даде на Саркози до 50 млн. евро .

В своя отбрана Саркози, който самичък е юрист, предяви президентския имунитет и съобщи, че във Франция няма правно съображение за гонене на някого за корист със средства от непозната страна .

Съдиите проверяват и изказвания на френско-ливанския предприемач Зиад Такиедин, който сподели, че е доставил куфари, в които е имало общо 5 млн. евро от либийския режим на шефа на кабинета на Саркози през 2006 и 2007 година
 Саркози е първият експрезидент на Франция, който отива на съд за корупция
Саркози е първият експрезидент на Франция, който отива на съд за корупция

Парижки съд разгласи, че процесът ще стартира на 5 октомври 2020 година и ще продължи до 22 октомври

След седем години следствия, довели до свидетелски изказвания от либийските управляващи, тайната работа на Кадафи и от медиатори, прокурорите считат, че могат да покажат, че предизборната акция на Саркози в действителност е финансирана от Кадафи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР