Процесът следващата година ще бъде горе-долу същият като през 2008

...
Процесът следващата година ще бъде горе-долу същият като през 2008
Коментари Харесай

Икономист: Когато се теглят пари, за да се покриват социални разходи, това не води до икономически растеж.

„ Процесът идната година ще бъде почти същият като през 2008 - 2009 година Тогава имаше сериозна финансова рецесия. Трудно е да се каже дали ще бъде внезапен потрес. Очаква се закъснение на икономическата интензивност ”. Това изясни в „ Интервюто в Новините на NOVA " Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт. По думите пандемията се е отразила като естествено злополучие или война на стопанската система ни.

„ Мерките трябваше да са съществени, моментални и всеобхватни. За да може както бизнесът, по този начин и популацията да се успокои. Самият стопански потрес от пандемията беше към 3 месеца. След това стартира възобновяване, само че тласъците не изчезнаха. Високите цени се дължат отчасти на това ”, сподели икономистът.
„ Когато при започване на годината се обсъждаше бюджетът за 2022 година, тогава той беше показан като капиталов. Беше заложена рамка за извънредно великодушни и капиталови разноски, които се очакваше да подтикват спомагателна икономическа интензивност и да доведат до развиване. В средата на годината се видя, че той безусловно изчезна и всичко беше прекроено по този начин, че да се харчат пари за помощи, пенсии. Тоест, той стана обществен. Когато се теглят пари, с цел да се покриват обществени разноски, това не води до стопански напредък. Трябва да подходим по-консервативно, с цел да сме подготвени да посрещнем възможни отрицателни шокове в бъдеще ”, разясни Стайков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР