Процесът ще бъде в Софийския градски съд Делото срещу Димитър

...
Процесът ще бъде в Софийския градски съд Делото срещу Димитър
Коментари Харесай

Делото срещу бандата на Митьо Очите няма да се мести в Бургас, реши окончателно ВКС

Процесът ще бъде в Софийския градски съд

Делото против Димитър Желязков-Митьо Очите, щерка му Станислава и още 10 души остава в София. Това реши тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС).

Припомняме, че след закриването на Специализирания углавен съд предходната година процесът бе трансфериран към Софийския градски съд (СГС).

Делото обаче продължи да „ цикли “ и там по разнообразни аргументи и по този начин и не му бе даден ход. През юли правосъдният състав с ръководител Петя Крънчева изпрати делото във Върховен касационен съд . Причината е зародило подозрение дали то е подсъдно на Софийски градски съд.

Съдът е изложил съображения, че всички подсъдими и преобладаващият брой от очевидците живеят в регионите на други окръжни съдилища: Бургаски областен съд, Ямболски областен съд и Сливенски областен съд , и при смяна на локалната подсъдност, на съображение член 43, т. 1 Наказателно-процесуален кодекс, би се стигнало до процесуална спестовност и привършване на делото в съкратени периоди.

Върховен касационен съд обаче не се е съгласил със съображенията на Софийски градски съд и е решил, че процесът следва да си остане в София. Определението е от 8 септември на тричленен състав с ръководител Галина Тонева и членове Блага Иванова и Бонка Янкова. То не предстои на обжалване.

Подсъдимите и огромна част от очевидците живеят в регионите на разнообразни окръжни съдилища, което събитие препятства приложението на член 43, т. 1 Наказателно-процесуален кодекс. Това е по този начин, тъй като законовият аршин „ доста обвинени или очевидци, живеещи в региона на различен съд “, се отнася единствено за един съд, а, в тази ситуация, би се стигнало до „ избор “ всред няколко идентични по степен съдилища, което е неприемливо , се показва в определението на Върховен касационен съд, сочи информация на " Флагман ".

Освен това преценката за локалната подсъдност на делото към този момент е била по съответния процесуален ред, след което не са настъпили нови условия, които биха могли да доведат до проверка на изразеното от съда мнение по този въпрос.

Върховен касационен съд прави извод, че настояването за смяна на локалната подсъдност е безпричинно и като такова не може да бъде почетено . Делото следва да бъде върнато на Софийски градски съд за продължение на съдопроизводствените дейности, се показва още в определението.

Припомняме, че Митьо Очите и групата са подсъдими за закононарушения, които съгласно прокуратурата са осъществявани в интервала 2013 – 2018 година и са свързани с рекети, побои, палежи и други
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР