Процесът ще бъде изключително сложен. Ангажиментът, който е поет, е

...
Процесът ще бъде изключително сложен. Ангажиментът, който е поет, е
Коментари Харесай

Енергийният министър обясни за ревизията на Плана за възстановяване

„ Процесът ще бъде извънредно комплициран. Ангажиментът, който е стихотворец, е много корав, и е стихотворец скоро. Европейска комисия е скептична към всякакво такова предоговаряне ” . Това сподели в „ Интервюто в Новините на ” енергийният министър Росен Христов .

Енергийната комисия на Народното събрание взе единомислещо, дори по думите на депутати, историческо решение да задължи държавното управление до 31-и март да предоговори изискванията по Плана за възобновяване и резистентност в енергийната му част . А точно - да отпадне поетият от България ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2025 година, тъй като това заплашва въглищните ни централи и хилядите служащи в тях. Според Росен Христов „ всичко, което е контрактувано, може да се договаряния ”.

Той не отхвърли, че Европа възнамерява след 2030 година замърсяването да е 0% и надлежно да закрие тези предприятия, само че акцентира, че това би трябвало да стане гладко и добре планувано. 

„ Това нещо да стане, без да се заплаши националната сигурност или енергийната сигурност на страната - т.е. за интервал, в който ние имаме опция да изградим заместващи мощности със същите благоприятни условия като въглищните електроцентрали, защото те обезпечават освен сила, само че и систематични услуги за балансиране на енергийната система ”, разяснява още отрасловият министър.

Христов съобщи още, че е оптимист и има вяра в триумфа. „ Вярвам, че ще успеем да го създадем, работим по това нещо от месеци. Знам какъв брой е комплицирано, знам, че възможностите са минимални, длъжни сме да опитаме , тъй като това е енергетиката на България ”, сподели още енергийният министър.

По думите на Христов проект за прекосяването на хората, заети в сектора, в различен - няма.

„ В момента няма проект, такива се създават. Териториалните проекти, които уреждат прехвърлянето на хората от една промишленост – в друга, са направени, също като Плана за възобновяване и резистентност, некадърно. Не ги внесохме съзнателно и сега ги преработваме ”, сподели още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР