Процесът се проведе в закрит режим - през август 2023

...
Процесът се проведе в закрит режим - през август 2023
Коментари Харесай

В Москва осъдиха на 4 години затвор Игор Стрелков-Гиркин, който разпали войната в Донбас

Процесът се организира в закрит режим - през август 2023 година следствието засекрети наказателното дело против Стрелков. Както " Медиазона " писа на 18 януари, правосъдните реализатори в Московския градски съд не разрешиха на публицистите да стигнат по-далеч от преддверието, оправдавайки се с обстоятелството, че делото е секретно и по тази причина те не могат да бъдат даже покрай правосъдната зала.

Стрелков бе арестуван на 21 юли м.г. (докато беше в ареста, Стрелков най-малко на думи се готвеше да се кандидатира за президент на Русия на идните през март избори). Делото против него бе формирано поради две изявления в канала му в Telegram от 25 май 2023 година В тях Стрелков разисква проблемите на Крим и неизплащането на заплати на съветските мобилизирани бойци. Експертите от Института по криминалистика на ФСБ са разкрили в тези изявления апели за осъществяване на екстремистка активност. Прокуратурата изиска четири години и 11 месеца затвор.

Стрелков е някогашен офицер от съветските специфични служби, придобил популярност като пълководец на отряда руснаци, които през април 2014 година превзеха град Славянск в украинската Донецка област. След това той известно време беше " министър на защитата " на по този начин наречената " ДНР ".

През ноември 2022 година съдът в Хага призна Стрелков и още трима души за отговорни за свалянето на малайзийския Боинг MH17 над Донбас през 2014 година и гибелта на 298 пасажери. Според съда самолетът е свален от сепаратистите благодарение на ЗРК " Бук ", който принадлежи на съветската войска, а Стрелков и другите участници в интервенцията са били в контакт с ръководители в армията и съветските служби за сигурност по време на интервенцията. Стрелков бе наказан на пожизнен затвор, само че Русия отхвърля да го екстрадира в Нидерландия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР