Процесът по търсене на работа включва множество фази. Намирането на

...
Процесът по търсене на работа включва множество фази. Намирането на
Коментари Харесай

Търсите нова работа? 5 списъка ще ви помогнат да я намерите по-лесно

Процесът по търсене на работа включва голям брой етапи. Намирането на привлекателни предложения, разпращане на мотивационно писмо и автобиография, изявлението за работа, изпращането на спомагателни материали и тн. Като прибавим към всичко това напрежението и терзанията, които човек изпитва, до момента в който търси работа, излиза наяве за какво доста хора пропущат значими стъпки от процеса, което от време на време им коства мечтаната работа. Ако не желаете да пропилеете добра опция, започнете да мислите за търсенето на работа като за дълготраен план, на който сте началник, поучава Шерил Хайът, съосновател на Hyatt-Fennell Executive Search.

„ Стратегически направените описи могат да ви оказват помощ да фокусирате вашите старания и сила върху мотивационното писмо и самото изявление за работа “, споделя Тя. Ето 5 листата, които е добре да имате, когато си търсите работа:

1. Списък с евентуални работодатели

Започнете със лист с 10-15 евентуални работодатели, поучава Джил Гугино Панте, шеф на Lerner Career Services Center в Делауеърския университет.

„ Този лист е значим, тъй като той прави търсенето ви по-целенасочено и управляемо “, споделя тя. „ След като съставите подобен лист, можете да започнете да търсите съответни предложения в тези компании, да се запознаете с хората, които работят там, да откриете събития, на които можете да ги срещнете да, и да видите дали имате контакт с някои от тях в Linkedin ”, споделя тя.

„ Вашите познати мъчно може да ви оказват помощ, в случай че да вземем за пример им кажете, че търсите работа във финансовия бранш. Ако обаче обясните към кои компании в бранша проявявате интерес, тогава те ще могат да потърсят връзка с хора, които познават в тези компании. “, прибавя Панте.

2. Списък с работни позиции

Може да научите за работни позиции, които дават отговор на вашите ползи и потребности, по най-различни способи, споделя Хайът. „ Независимо дали откривате оферта за работа в профила в Linkedin  на избрана компания или чувате за открита позиция от ваш другар, би трябвало да си отбележите тази опция в лист, към който да можете да се върнете по-късно. “, поучава тя.

„ Проучете непокътнатите предложения, с цел да разберете дали са подобаващи за вас. Съберете информация за фирмите, които ги оферират, и я използвайте с цел да подсилите мотивационното си писмо и вашата автобиография “, споделя още Хайът.

3. Списък с контакти

Направете лист с всички хора, с които имате ежедневни взаимоотношения както в професионален, по този начин и персонален проект, поучава Дебора Роланд, вицепрезидент по човешките запаси в CareerArc.

„ Сполете с допустимо най-вече хора с какво се занимавате и какво търсите в идващото си работно място. Никога не знаете от къде може да пристигна идната оферта за работа. Направете лист с хора, които работят в компании, предлагащи позиции, които ви интересуват, и проверете дали вашите контакти познават някои от тези хора. Понякога може да си спечелите изявление като просто поискате да бъдете осведомени с тях. “, споделя тя.

4. Списък с въпроси, които да зададете на интервюиращия

По време на изявлението за работа ще имате опция да зададете няколко въпроса. За това е добре авансово да си съставите лист с въпроси, които желаете да зададете на евентуалния си предстоящ шеф, споделя Кариса Миклусак, основен изпълнителен шеф на компанията tilr, която обезпечава мобилно приложение свързващо компании и хора, търсещи работа.

„ Важно е да се уверите, че позицията е подобаваща за вас, преди да подпишете контракт. Подгответе въпроси, които ще ви оказват помощ да разберете каква е фирмената просвета в компанията; какви са упованията, които ще бъдат предоставени върху вас, в случай че приемете позицията; каква е структурата на мениджмънт в организацията, каква е политиката за работа от вкъщи и какви са знаците, въз основата на които ще бъде оценено вашето показване “, споделя тя.

5. Списък с отговори, които може да дадете на интервюиращия

Повечето мениджъри, отговарящи за интервюирането на претенденти за работа, задават няколко общоприети въпроса като да вземем за пример „ Какво можете да ми разкажете за себе си? ” или „ С какво ще допринесете за триумфа на нашата компания “, споделя Миклусак.

„ Това са някои от най-популярните въпроси за разчупване на леда по време на изявление, само че в същото време с това те са измежду най-трудните за отговаряне, в случай че нямате предварителна подготовка “, разяснява тя. „ Всички спортисти упражняват крепко, преди да излязат на терена. Представете си, че вашият търсенето на работа е вашият спорт и „ тренирайте “ с вашите другари и родственици като отговаряте на въпроси, които може да ви зададат на изявлението “, поучава тя.

……………..

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР