Процесът по придобиване на жилище в България ще се оскъпи.

...
Процесът по придобиване на жилище в България ще се оскъпи.
Коментари Харесай

Придобиването и притежаването на имоти ще става все по-скъпо

Процесът по придобиване на жилище в България ще се оскъпи. Въпросът е по кое време и какви тъкмо ще бъдат новите промени, които ще се вкарат. Един от сигурните детайли при покупко-продажбата на парцел, който ще бъде обиден, е данъчното облагане. Това разгласи Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система, по време на Residential forum 2023.

Облагането на процеса на благоустрояване – дали ще е разрешителното за градеж, дали ще е нов налог или нова такса някъде в процеса на регулирането на парцела, също ще се оскъпи “, добави Ганев.

В бюджета на София през 2013 година приходите от налога върху недвижимите парцели (данък сгради) са били 87 млн. лв., а данъкът върху придобиването – 70 млн. лв.. Десет години по-късно – през 2022 година, надлежно – 122 млн. лв., и 224 млн. лв., сподели Ганев, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него е неизбежно данъчната оценка да се вдигне, като по планове на Института за пазарна стопанска система – с към 40%, което е към 50 млн. лв. спомагателен доход. Икономистът подсети, че последното покачване беше през 2009 година с към 40 – 50%.

Същевременно Ганев сподели, че се води полемика да се отстрани данъчната оценка и тя да стане квази пазарна, както и да има детайл благоустройствена съставния елемент, по прилика с налога върху колите, в който е въведена нова екологична съставния елемент. Идеята е, в случай че се строи небостъргач в региона на търговски център в София, тази благоустройствена съставния елемент поради по-голямо натоварване на инфраструктурата евентуално да утежни налога, разяснява икономистът.
Разрешителни за градеж
По време на събитието бяха показани данни от изследване на консултантската компания Colliers International на тематика зониране и приемане на позволения за градеж. От изнесените данни, показани от  Георги Киров, сътрудник и шеф „ Инвестиционни консултантски услуги “ в компанията, стана ясно, че приблизително сред 12 и 18 месеца е срокът за приемане на разрешителни за градеж в страните от Централна и Източна Европа.

По думите му изключения са Словакия и Чехия, като в Чехия освен че до пет години може да се чака за такова позволение, само че от време на време за това са потребности седем до 10 години. Скоростта в България не е по никакъв начин неприятна, разяснява специалистът.

По тематиката дали вложителят може да промени зонирането, изследването демонстрира, че това по-скоро е невероятно, като се изключи Чехия, където това може да стане, както и във Англия. Експертът уточни, че във Англия общините на всеки пет години правят обзор на градоустройството и в случай че е нужно вършат промени.

В България и Румъния, с цел да се получи под някаква форма единодушие, вложителят доста постоянно " учтиво е помолен да постави пари в обществена инфраструктура ", добави Киров.
Липса на цифровизация
Дигитализация съвсем на никое място в района няма, демонстрират още резултатите от изследването. На обособени места има портове за входиране на начални документи, само че не и във връзка с документообротите, сподели специалистът. В Ирландия има нещо като ценоразпис, в който може да се види по отношение на местоположението и типа застрояване какъв брой би коствало разрешението за градеж.
Нови местоположения
По време на най-големият конгрес в областта на недвижимите парцели, който се организира през днешния ден в София, присъединяване взе и основният проектант на София Здравко Здравков. Той разгласи че в последните две години регион „ Нови Искър “ догонва „ Витоша “ и „ Панчарево “ по брой разрешителни за градеж. Като главно вложителите се насочват към еднофамилни и нискоетажни жилищни здания.

Пикът при издадените позволения за градеж е бил през 2019 година, като от този момент всички региони в Столична община са следвали наклонност на относителен спад в броя на издадените позволения – през 2020 и 2021 година, до 2022 година, когато възвръщат своите нива. През 2019 година рекордьори по брой издадени позволения за градеж са били четири региона – „ Витоша “, „ Триадица “, „ Лозенец “ и „ Студентски “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР