Процесът по модернизация на ЖП транспорта е стартиран. Развитието на

...
Процесът по модернизация на ЖП транспорта е стартиран. Развитието на
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков: Процесът по модернизация на ЖП транспорта е стартиран

Процесът по рационализация на ЖП превоза е стартиран. Развитието на БДЖ би трябвало да се преглежда като бизнес модел. Това съобщи пред БНР министърът на превоза Георги Гвоздейков. Той изясни, че в железопътния превоз до момента не е вложено, както е в европейските страни.

Гвоздейков акцентира, че ЖП превоза у нас не е осъвременен.

Процесът по рационализация на БДЖ е стартиран с оповестяването на публичните поръчки за нов преносим състав, уточни той.

“Модернизацията е обвързвана освен със закупуването на нови влакове, а и с нова визия и нова тактика, която ние сме почнали да работим. Няма да стане бързо, само че се надяваме, че до 2026 година, когато по Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да бъдат доставени новите влакове, България да има ясна тактика и явен бизнес проект. Досега секторът разчита напълно на дотацията от държавата и по-късно стопира всякаква мисъл за развиване на този артикул, т.е. даването на услуга, от която страната може да завоюва ”.

Министърът на превоза посочи още, че ЖП превоза е с огромно бъдеще. Като причина той посочи, че този тип превоз е един от най-екологичните превози в света и за това е належащо да се влага в него.

“Ние ще получим към 1 милиард безплатно от Европа (по ПВУ – б.р.) и в случай че не можем да създадем от това 15 или 20% облага, значи че не можем да управляваме този запас. Не виждам проблем в бъдеще железопътният превоз да генерира доход, да се самоиздържа и даже да е на облага ”.

Гвоздейков разгласи, че трети мост на река Дунав ще коства на страната ни близо 1,4 млн. евро. На 20 септември държавните управления на България и на Румъния подадоха за моста формуляра за предпроектно изследване и кадидатстване за разпределяне на средства от Европейска комисия.

“Инициативата е от двете страни. Започваме да работим интензивно. Ние кандидатстваме за 50% финансиране от Европейска комисия ”.

Тъй като геополотическата конюнктура в района е катализатор за това, съгласно Гвоздейков, съгласно него планът ще бъде осъществен.

Гвоздейков отхвърли изказванията на депутати от опозицията, които той дефинира като недостойни, че не премиера Николай Денков взима решенията в държавното управление, а министъра на финансите Асен Василев.

“Решенията се вземат от държавното управление, както е записано в Конституцията. Работим в синхрон и с Народното събрание ”, акцентира той.

Всички настоящо вести от България може да откриете в секция “България ”

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР