Процесът по импийчмънт на президента Доналд Тръмп отива в Сената,

...
Процесът по импийчмънт на президента Доналд Тръмп отива в Сената,
Коментари Харесай

Процесът за импийчмънт на Тръмп започва: какво се очаква

Процесът по импийчмънт на президента Доналд Тръмп отива в Сената, където се чака републиканците да оправдаят президента си. Демократите в Камарата на представителите предадоха обвиняването на горната камара предходната седмица.

Във вторник седмината обвинители отпред с ръководителя на комисията по разузнаването Адам Шиф ще показват причините си против Тръмп. Защитниците на президента ще отговорят, а сенаторите ще играят ролята на правосъдни заседатели.

Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл към този момент разгласи, че по делото ще се работи шест дни седмично и единствено неделята ще е почивна. Той посочи още, че ще поддържа резолюция за въвеждане на правила за процеса, само че ще отсрочи решението дали да бъдат изслушвани очевидци. Черновата на резолюцията към момента не е оповестена, само че евентуално ще бъде сходна на тази, призната по време на импийчмънта на Бил Клинтън през 1999 година Документът би трябвало да дефинира крайни периоди за отбраната и обвиняването да показват причините си, да планува 24 часа за речите на представителите на двете страни и 16 часа за въпроси от сенаторите.

Демократите ще упорстват очевидци да бъдат изслушвани, само че това надали ще бъде решено в резолюцията на Макконъл. Сенаторите евентуално ще гласоподават за това след началото на процеса. Републиканците биха могли също да призоват очевидци, въпреки че съгласно Белия дом това няма да е належащо.

Сенатът се състои от 53 републиканци, 45 демократи и двама самостоятелни, които нормално гласоподават с демократите. Това значи, че 4-ма републиканци би трябвало да се опълчат на партията си, с цел да може да бъде задоволено желанието на демократите за чуване на очевидци.

Процесът може да продължи и през февруари. Тогава стартират и първичните избори на демократите – първо в Айова, след това и в Ню Хемпшър. Съвпадението може да попречи на акциите на четиримата сенатори, състезаващи се за номинацията на партията – Бърни Сандърс, Елизабет Уорън, Ейми Клобушар и Майкъл Бенет.

Свидетели

Един от най-важните е някогашният консултант по националната сигурност Джон Болтън. Според демократите той има информация от първа ръка за опитите на Тръмп да притисне Украйна да проверява съперника му Джо Байдън. Разследващите считат, че той е възразил на решението на президента да отсрочи финансовата помощ за Киев. Болтън отхвърли да взе участие в чуванията в Конгреса, само че при започване на януари сподели, че е податлив да се яви пред Сената.

Мик Мълвейни – ръководителят на администрацията на Белия дом – е директен участник в задържането за помощта за Украйна и има информация от първа ръка. Той също отхвърли да се яви пред долната камара на Конгреса.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опитът за импийчмънт на Тръмп (33)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР