Процесът на приемане на еврото не е автоматичен, най-краткият срок

...
Процесът на приемане на еврото не е автоматичен, най-краткият срок
Коментари Харесай

Бавят България за еврозоната заради КТБ, посочи Красен Станчев

Процесът на приемане на еврото не е автоматизиран, най-краткият период за престой в „ чакалнята” е този на Естония - 7 година Най-дългият престой е 11 година и евентуално България ще бъде някъде сред тези два периода, разяснява пред радио „ Фокус” Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система и учител в Софийския университет „ Свети Климент Охридски”.

Ангела Меркел прикани за промяна в еврозоната

Ще обеднеем ли, в случай че въведем еврото

Борисов: Убеден съм, до година тръгваме към еврото

Официално документи за кандидатстване във така наречен „ чакалня” - валутния механизъм ERMII и Европейския банков съюз ще бъдат импортирани на 12 юли от финансовия министър Владислав Горанов. През април Европейската централна банка и Европейската комисия сложиха ново неофициално изискване, с цел да позволен България в ERMII – присъединението към Банковия съюз.

„ Условията към този момент са сложени и това е влизането в Банковия съюз и надлежно дейностите на Европейския контрол в българския банков бранш, несъмнено, посредством посредничеството на Българския банков надзор”, уточни Станчев.

Според него „ казусът с това изискване е в действителност казусът 2014 година, който членовете на еврозоната не знаят по какъв начин да решат. И това е казусът с Корпоративна комерсиална банка. Проблемът с КТБ не е единствено проблем на Българския банков контрол, той е проблем на цялата политическа система, в това число с присъединяване на прокуратурата и на политици в нахлуване против банката. Такъв проблем никой не знае по какъв начин да го реши. И по тази причина, тъй като никой не знае по какъв начин да го реши, се появява това условие”

„ Причината за съпротивата на Централна банка е по-скоро теоретична”, счита икономистът. По думите му от една страна няма никакви гаранции, че Европейският банков контрол не може да бъде индивидуален.

От влизането в банковия съюз ще завоюват най-много банките в България, които са част от по-големи финансови институции и сега са надзиравани както от българския, по този начин и от европейския банков контрол. Те ще спестят избрани запаси по осъществяването на разнообразни прегледи, комитети, доклади и така нататък, разясни Станчев.

Държавният дълг, съпоставен с брутния вътрешен артикул, е индикаторът, който се следи. За България той е много невисок. Но даже в сходни страни като Латвия, Литва и Естония, след влизането в еврозоната съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт се усили два пъти, регистрира икономистът.

Той предизвести, че планове като АЕЦ „ Белене”, които са свързани с евентуално евакуиране на нов огромен заем от страната, единствено биха влошили обстановката.

Красен Станчев не чака скок на цените при влизането в еврозоната. В някои браншове даже е вероятен спад, защото конкуренцията на пазара ще се ускори.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР