Процесът на кихане е тясно свързан с имунния отговор на

...
Процесът на кихане е тясно свързан с имунния отговор на
Коментари Харесай

Можем ли да кихнем с отворени очи

Процесът на кихане е тясно обвързван с имунния отговор на тялото ни към непознати частици, попаднали в дихателната ни система - пушек, микроорганизми, прахуляк, парфюм и други. Специални кафези, които са част от имунната ни отбрана, регистрират съществуването на тези частици и отделят специфични субстанции, присъщи за алергичните реакции - да вземем за пример, хистамини. Това се случва, даже когато кихането не е провокирано директно от алергия.
 Снимка 431895

Тези субстанции изпращат мощен сигнал до нервната система, който се обработва от мозъка и провокира рефлекса на кихането. Скоростта на кихавицата е към 4.5 метра в секунда и в процеса взе участие цялото ни тяло. Първо се напрягат гръдните мускули, подготвени да изхвърлят огромно количество въздух от белите дробове, гърлото се стяга, което принуждава въздуха да напусне с огромна скорост през носа и устата. В цялото тяло пораждат несъзнателни контракции на разнообразни мускули, в това число тези на клепачите.

Много хора считат, че е невероятно да се кихне с отворени очи. Легендите приказват, че това е защитна мярка против изхвръкване на очите. Истината е, че кихането с отворени очи е допустимо или с наложително държане на клепачите отворени, или пък благодарение на волята, само че не всеки съумява да го направи.
 Снимка 431893

Поради огромното налягане в синусите, кихането с отворени очи в действителност може да се окаже мъчително, а също и да докара до пръсване на капиляри в очите, само че не и до физическото им излизане от орбитите.

Друга причина тялото ни бързо да затваря нашите очи, когато кихаме, е да ги защищити от дразнителите, които а предизвикали кихавицата първоначално. Очите са чувствителни към субстанции и частици от околната среда и последното нещо, което бихме желали е в тях да попаднат такива, изхвърлени от дихателната ни система. С едно кихване от носа и устата ни изхвърчат към 5 000 капчици, доста от които са цялостни с микроорганизми, в случай че повода за кихането ни е простуда или грип.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР