Процесът на децентрализация на общините е бокиран и така се

...
Процесът на децентрализация на общините е бокиран и така се
Коментари Харесай

Зеленогорски: Държавата блокира децентрализацията на общините


Процесът на децентрализация на общините е бокиран и по този начин се стопират доста благоприятни условия за развиването им. България е доста надалеч от смислената районна политика, която подсигурява неналичието на огромни разлики сред развиването на районите и мощна локална власт. Продължава практиката бюджетните остатъци на страната да се преразпределят единствено с решение на Министерски съвет, без Народното събрание, което слага общините според. Това разяснява Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ, на конгрес за районни и локални политики, проведен със съдействието на фондация " Конрад Аденауер ", който се организира в събота в София с уастието на кметове, ръководители на общински препоръки и общински съветници от реформаторската общественост.

След като страната и европейските фондове не са задоволителни за осъществяване на огромни инфраструктурни планове като автомагистрала " Хемус ", тунела под Шипка, скоростните пътища Видин – Ботевград и Велико Търново – Русе, то би трябвало да се търси различен метод. От ДБГ И Реформаторския блок считаме, че средства могат да дойдат от пенсионните фондове, като със закон бъде основана възможнот за инфраструктурни облигации и те да могат да влагат в обезпечени от страната планове, сподели още Зеленогорски. Според думите му сега в пенсионните фондове има към 12 милиарда лв. и би трябвало да се сътвори опция тези средства да бъдат вложени в развиването на страната.

Относно сериозното закъснение на Северна и Северозападна България доцент Борислав Великов от Разузнавателна служба на ФРГ разяснява, че макар напъните на Република България в предходния парламент за приемане на тактика за развиването на изоставащите райони, сега огромна част от средствата се раздават съгласно партийна принададлежност на управлението, а не съгласно транспарантните критерии в тактиката.

От Република България ще продължим да настояваме за бистрота при разпределянето на средствата за изоставащите райони, безапелационен бе той. Великов уточни, че за последната година Брутният вътрешен продукт в Северозападна България е намалял, до момента в който в по-развитите райони се усилва. Няма за какво след това ръководещите да се питат за какво районите обезлюдяват, откакто не водят ориентирана към тях политика, добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР