Процесът е продължил 18 г. и 2 месеца и 2

...
Процесът е продължил 18 г. и 2 месеца и 2
Коментари Харесай

Делото „Анчови” – скандален пример за бавно правосъдие

Процесът е траял 18 година и 2 месеца и 2 дни


Семейството на Марина и Веско Анчови, потърпевшо при въоръжен обир в дома им в софийското село Чепинци през 1998 година, е станало жертва и на забавено правораздаване. Делото по случая е траяло 18 години, 2 месеца и 2 дни, показаха в публично известие от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС).

Въпреки че имената на потърпевшите не са представени, скандалният развой “Анчови ” е във фокуса на медиите още от 2012 година Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го огласи като образец по какъв начин работи българската правосъдна система и по-точно тогавашната председателка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. През 2006 година дамата от Софийския градски съд (СГС) след 19 съвещания прекратила делото, тъй като се досетила че един от седмината подсъдими – Димчо Димов, по прякор Димчо Полицая, през 1998 година е бил чиновник на Министерство на вътрешните работи и по тогавашните закони процесът е трябвало да се гледа от тогавашния Софийския областен боен съд.

В отчета на ИВСС се сочи още, че на досъдебна фаза делото “Анчови ” се е точило 5 година и 9 месеца, като се сменили по шестима следователи и прокурори. След 3 години при Тодорова в Софийски градски съд, бавенето при военните съдии траяло 4 година и 9 месеца. Престъпниците били оправдани и на два пъти Военно-апелативния съд като втора инстанция потвърждавал това, само че Върховният касационен съд отменял оневиняването и прибирал делото. Най-накрая – чак през 2016 година шестима от подсъдимите получили по 10 година затвор, само че единствено трима влезнали зад решетките, тъй като останали избрали свободата по образеца на Братя Галеви и още се търсят.

Проверката на ИВСС дава на семейство Анчови опцията да получи обезщетение за забавено правораздаване и без да води дело против България в Страсбург. Сключено е съглашение с правосъдното министерство за по 10 000 лева на потърпевшите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР