Процесът е пред финал в СГС Пет мостри чай с

...
Процесът е пред финал в СГС Пет мостри чай с
Коментари Харесай

На делото за смъртта на Милен Цветков: Само 5 чая с марихуана са продадени преди катастрофата

Процесът е пред край в Софийски градски съд
Пет образци чай с канабис са били продадени на нашия пазар до злополуката през април м.г., при която почина Милен Цветков. Това стана ясно от думите на очевидец по делото против Кристиан Николов, който е обвиняем за нещастието. Автомобилът на известния публицист беше премазан на кръстовището на бул. “Черни връх ” и ул. “Хенрих Ибсен ” в София на връх Великден през 2020 година

В кръвта на Кристиан Николов бяха открити следи от три типа опиати - кокаин, амфетамини и марихуана. Младежът, както и отбраната му настояват, че Кристиан не се дрогирал, а е употребявал паста и чай, с цел да се успокоява, защото бил под огромен стрес поради следването си в Германия. Точно поради мехлема и чая с успокоителен резултат беше разпитан очевидецът.

“В България са продадени най-вече 5 опаковки от чая, а от пастата - нито една ”, сподели техният вносител Симеон Генов. Той е наследник на някогашния интернационалния футболен арбитър Антон Генов.

През юни специалист изясни, че пастата съдържа веществото канабидиол, което обаче няма психоактивното деяние на тетраканабинола в тревата за пушене.

В началото на 2019 година Симеон Генов почнал импорт от Словения на хранителни добавки с веществото. Продуктите били предопределени за хора, които страдат от тежки болести поради болкоуспокояващото деяние. Те били популяризирани из цяла Европа.

Бизнесът на Симеон Генов не траял дълго поради проблеми с управляващите. От търговец той се трансформирал в обвинен за държане на опиати.

Фирмата му “Хербал ” ЕООД внесла в България на два пъти дребни количества от словенски производител.

В България пристигнали единични бройки, които били регистрирани пред БАБХ (Българска организация по сигурност на храните) като хранителна добавка. По думите на Генов той пускал съобщение, само че организацията не ги пращала за проучване.

Продуктите, пристигнали у нас, били образци, а на пазара били пуснати минимални количества, изясни Генов пред съда.

Втората пратка била арестувана от митниците през март 2019 година При приемането ѝ Симеон и брачната половинка му Габриела били арестувани.

Разследващите иззели пратката от компанията, както и мострите от остарялата партида. Кашоните с кремове, чайове, капки и пасти били изпратени за разбор в Националния институт по криминалистика и криминология.

Експертизата на част от продуктите с марката Be Hempty посочила, че тетрахидроканабинолът в тях е над допустимата стойност и стига до 0,6%. Според закона това ги прави наркотични субстанции.

От прокуратурата повдигнали обвинявания против Генов и брачната половинка му Габриела за държане на вещества с наркотично вещество. Направената експертиза посочила, че в продуктите имало повишено наличие на канабидиол - над допустимите 0,2 %. Делото против тях било прекъснато, а обвиняванията свалени поради незнанието им за повишеното количество на тетрахидроканабинол в продуктите.

След този конфликт с правораздаването Симеон Генов прекратил комерсиалната си активност.

Съдия Веселина Ставрева го попита дали е пробвал продуктите си и какво е било въздействието им.

“В интерес на истината не съм усетил някакво въздействие върху себе си ”, отговори Генов.

Делото за гибелта на Милен Цветков е на финала. На идващото съвещание, което е на 21 януари 2022 година, се чакат пледоариите, както и обясненията на Кристиан Николов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР