Процентът на заетост на интензивните легла ще се дава от

...
Процентът на заетост на интензивните легла ще се дава от
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Обсъжда се премахването на зеления сертификат за антитела

Процентът на претовареност на интензивните кревати ще се дава от районните здравни инспекции за съответните области ежедневно
„ Процентът на претовареност на интензивните кревати се дава от районните здравни инспекции за съответните области, защото те най-добре знаят на районно равнище какво е ситуацията. Следи се броят на леглата за деца, за възрастни, за реанимация, а информацията се събира ежедневно “. Това съобщи в коридорите на Народното събрание министърът на опазването на здравето Асена Сербезова.

По думите ѝ данните ще се вписват в динамична карта, която ще демонстрира в каква зона е всяка област от страната.

„ Тази карта бе основана, с цел да може да се показа моделът. В модела се вкарват данни, които съществуват в Националната здравна осведомителна система, които се вкарват от болнични лечебни заведения, районни здравни инспекции и лаборатории. В момента моделът се тества, тъй че тази карта ще бъде оповестена всеки един ден, когато се генерират данни. Тази карта е динамична, защото сега, в който се освобождават кревати, съответната област минава от една зона в друга, постоянно го е имало този районен метод “, уточни Сербезова.

Тя изясни и за какво са 6 клъстерите.

„ Защото не трябва заради това, че в една избрана община или по-малка област има дефицит на кревати, само че те могат да употребяват на друга област леглата, да има по-стриктни ограничения “, сподели Сербезова.

„ Направили сме срещи с шефове на болнични лечебни заведения, както и самите шефове на РЗИ се срещат с шефовете на лечебни заведения, с цел да решим дали може да се разшири потенциала на кревати за лечение на Коронавирус заболели. Основният проблем не е толкоз дали има кревати, а какви са тези кревати. Също по този начин е значимо съществуването на медицински личен състав “, сподели Сербезова и акцентира, че деликатно ще се следи какъв брой е заболеваемостта измежду медиците.

„ Защото не е значимо единствено дали има легло, което е оборудвано по избран метод, само че е значимо и кой се грижи за нас, когато сме заели това легло “, безапелационна бе тя.

По думите й сега няма решение за промени при приемането на зелен документ и спомагателни условия за здравния статус на жителите.

„ Много пъти сме обсъждали, че разпоредбите в България може би са най-либералните. Обсъжда се опцията зелен документ да не се издава за съществуването на антитела от преболедуване. На този стадий към момента нямаме решение. При всички положения, когато експертният съвет по контрол на имунопрофилактиката, сътрудниците от здравния надзор и държавният здравен контрольор съумеят да изнесат едно предложение, което, несъмнено, да е подкрепено със съответните данни, ние ще го дискутираме с вас. Но на този стадий няма такова “, изясни здравната министърка.

Тя разясни, че в Националния проект на държавното управление е заложено синхронизиране на българския документ с европейския. Тази стъпка е заложена в така наречен втора фаза. В Европейски Съюз не се признава документът за антитела и той важи единствено в България.

Все още няма спомагателни обекти, където ще се влиза със зелен документ.

„ Когато има такива, те ще бъдат обсъждани “, акцентира министър Сербезова.

По думите ѝ като страна членка на Европейски Съюз България ще следи обстановката и в случай че се наложи, ще бъдат взети още ограничения.

Асена Сербезова удостовери, че депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова е в болница с COVID-19, като тя е била имунизирана.

Тя изясни, че някогашната енергийна министърка би трябвало да бъде под карантина щом е инфектирана с COVID-19, а всички контактни лица след събранието на енергийната комисия в Народното събрание също би трябвало да бъдат под карантина, само че за това би трябвало да се погрижи РЗИ.

На въпрос към депутата от ГЕРБ Кирил Ананиев дали знае, че колежката му е в болница, той разяснява, че е схванал „ в този момент “, не е бил в контакт с нея, а в стаята, в която са стояли - е имало разстояние. От думите му стана ясно обаче, че по предписание би трябвало контактните депутати с Петкова да се самокарантинират, както и да осведомят СРЗИ.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР