Процентът на положителни проби за COVID-19 е сравнително еднакъв –

...
Процентът на положителни проби за COVID-19 е сравнително еднакъв –
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа

Процентът на позитивни проби за COVID-19 е относително идентичен – сред 4 и 6%. За това нормално ние употребяваме не дневни, а седмични данни, защото при дневните има огромни вариации, които заблуждават. И през днешния ден новооткритите случаи са с 50 по-малко от през вчерашния ден, само че това не би трябвало да ни води до някакви заключения. Това съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев

По думите му е задоволително човек да се разноски из огромните градове и да влезе в някое заведение или магазин, с цел да види, че има всеобщо неспазване на ограниченията.

„ Има отмалялост в обществото от ограниченията. Психологически желанието за неспазването им е обяснимо, само че е явно, а и в света се удостовери, че колкото и да наподобяват елементарни и познати, ограниченията като отдалеченост, персонална хигиена и персонални защитни средства са единственото, което имаме – в случай че не ги съблюдаваме, несъмнено, следва повишение на заболеваемостта “.

Според доцент Кунчев от позиция на Европейския съюз нещата наподобяват зле, като България към този момент стреми към 2-3 място по заболеваемост след Швеция и Португалия, само че спрямо Балканите обстановката е малко малко по-различна.

 „ Навсякъде има растеж, даже в страни като Черна гора, които съвсем се бяха справили с епидемията, в този момент бележат по-висок от нашия растеж. Така е и в Албания и в Сърбия, Босна, Турция. В Румъния също бележат върхове “, разяснява той, като добави, че обстановката е несравнимо по-тежка в страни като Съединени американски щати, Бразилия, Индия и Перу.

„ Това не е утешение, не може всичко да се изясни единствено със спазването или неспазването на ограниченията. Вероятно в характерностите на самия вирус се появяват качества, които му разрешават да се популяризира по-лесно. Има по-леко предаване и сваляне на възрастта на новите случаи. Близо 30% от случаите в България са на лица под 50 година “, съобщи още доцент Кунчев.

По думите му е значимо да няма взривообразно заболяване и да се пазят рисковите групи. Предстояща грипна зараза може да изтощи здравната система, означи Кунчев, като добави, че се надява да има налична ваксина към края на септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР