Процедурна хватка на компанията Енерго-Про“, от чиито услуги за доставка

...
Процедурна хватка на компанията Енерго-Про“, от чиито услуги за доставка
Коментари Харесай

„Енерго-Про“ бави строежа на новия търговски център в Девня 


Процедурна хватка на компанията „ Енерго-Про “, от чиито услуги за доставка на ток Община Девня неотдавна се отхвърли, основава неспособност за навременното създаване на общинския търговски център в града, който по план би трябвало да бъде подготвен до края на месеца. За това сигнализира кметът Свилен Шитов, който има намерение да алармира за проблема Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно контролиране, както и Народното събрание. Причината за създалата се патова обстановка, която е на път да отприщи обществено напрежение от страна на дребния бизнес, е, че от „ Енерго-Про “, като притежатели на електропреносните уреди, отхвърлят да причислят навреме строителния обект към мрежата за ниско напрежение. По този метод се основава справедлива неспособност на компанията реализатор – „ Солей 06 “ ООД, да осъществя в период строително-монтажните действия, които без подозрение изискват задоволително мощна електрическа енергия.
Още на 26 октомври Община Девня е сключила контракт с „ Енерго-Про “ за присъединение на градежа към мрежата за ниско напрежение, като за задачата е заплатила и нужната такса. Съгласно документа монополистът се задължава да свърже обекта с намиращия се на 50 метра разстояние трафопост и да инсталира електромер. Въпреки че тази работа може да се свърши за няколко часа, две седмици по-късно от компанията реализатор на обекта са принудени да черпят ток от елемент и от стълбовете за уличното осветяване на общината, чиято мощ е незадоволителна, с цел да се правят строително-монтажните действия на цялостни обороти. Така да вземем за пример заваръчните работи на площадката през днешния ден се осъществяваха с два уреда (електрожени) вместо с шест. „ На нас са ни нужни най-малко 30 киловата мощ, а в този момент работим при едвам 10 “, оплака се надзорникът на обекта.
Оправданието, което акцентират от „ Енерго-Про Мрежи “, е, че според подписания с Община Девня контракт срокът за създаване и въвеждане в употреба на присъединителните уреди е 3 месеца. Такива били вътрешните правила на предприятието. Излиза, че на монополиста му трябват 90 дни, с цел да опъне един кабел и да инсталира един електромер. „ Нееднократно съм водил диалози с другите отдели на „ Енерго-Про “, които си трансферират топката едни на други и не поемат ангажимент да ни свържат към мрежата в най-кратки периоди “, съобщи кметът Свилен Шитов. Той акцентира, че създалата се обстановка ще аргументи тежки имуществени вреди на дребния бизнес в града, освен това в зимния сезон. „ Искрено се надявам, че от „ Енерго-Про “ ще вземат случая драговолно. Става въпрос за общински обект, в който 14 компании ще имат опция да развиват комерсиална активност след съответната процедура за отдаване чартърен “, добави градоуправникът. Той не се ангажира с съответен отговор на какво се дължи бездействието на монополиста, от който зависи присъединението на обекта към мрежата за ниско напрежение. Не изключи обаче повода за това да е станала опцията, от която се възползва Община Девня, да закупува електрическа енергия на свободния пазар, сключвайки доста по-изгоден контракт с различен снабдител на ток.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР