Процедурите у нас са дълги, а наказанията - снизходителни. Ако

...
Процедурите у нас са дълги, а наказанията - снизходителни. Ако
Коментари Харесай

Людмил Рангелов : Смесването на алкохол и наркотици предизвиква експлозия в мозъка

" Процедурите у нас са дълги, а наказванията - снизходителни. Ако обаче те се прилагаха по-бързо и ефикасните присъди бяха повече, може би въздействието върху обществото и тези водачи щеше да бъде по-голямо. Проблемът не е в законите - те са положителни от позиция на размера на наказванията, до тях обаче би трябвало да се доближава по допустимо най-бързия метод ", заяви адвокатът Людмил Рангелов в ефира на " България заран ".

По думите му системата у нас е тромава, тъй като ПТП-ата се съпровождат с експертизи, които са извънредно мудни.

" Една от главните аргументи за забавянето на делата е в бързината на досъдебното произвеждане. Те би трябвало да бъдат осъществявани от следователи и магистрати, а не проверяващи служители на реда, тъй че да остане малко работа и бързо да се стигне до налагане на санкции ", разясни той

Рангелов акцентира, че използването на алкохол и опиати сама по себе си не е определяна за по неволя действие, само че ръководството на МПС и последвало произшествие се квалифицира като такова. Законът разрешава то да бъде квалифицирано и като съзнателно, с възможен предумисъл.

" Смесването на алкохол и опиати провокира детонация в мозъка - това е човек, който не знае къде се намира. Извършва ръководството на автомобила по инстинктивни и автоматизирани способи, а не умишлено ", разяснява юристът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че проблемите в системата няма да бъдат решени посредством оставки на избрани чиновници.

" Разследването на злополуката, предизвикана от Георги Семерджиев ще се забави много. Там има комплицирано взаимоотношение на центробежни сили, удари и резултат от ударите. Вероятно ще изминат най-малко две години ", заключи той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР