Процедурите по въвеждане в експлоатация на интерконектора Гърция-България на 1

...
Процедурите по въвеждане в експлоатация на интерконектора Гърция-България на 1
Коментари Харесай

Газопроводът IGB с напредък в процедурата по издаване на лиценз за експлоатация в Гърция

Процедурите по въвеждане в употреба на интерконектора Гърция-България на 1 октомври напредват по график. Изпълнението на плана е във заключителен стадий на реализация и в двете страни текат редом административни процедури за издаване на съответните лицензи за употреба и право на прилагане.

Целият 31-километров сектор от интерконектора на гръцка територия беше одитиран в продължение на два дни (8 – 9 септември) от представители на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката (Дирекция „ Въглеводороди – Отдел „ Инсталации “) и управлението на самостоятелния метафоричен оператор ICGB.

Одитът е част от процедурата по издаване на позволение за употреба на сектора от газопровода на територията на Република Гърция. Делегацията инспектира в детайли газоизмервателната станция край Комотини, крановият възел на гръцка територия и точките за свързване с Трансадриатическия газопровод и DESFA, в това число цялата линейна част на интерконектора в Гърция.

„ Цялата процедура се състои както от инспекции на място, по този начин и от подробен обзор на редица документи. Това се прави, с цел да се подсигурява, че осъществените работи дават отговор на всички условия за безвредна употреба на цялата инфраструктура за транспорт на природен газ. Обратната връзка, която получаваме на място сега, е позитивна и се надяваме, че това ще докара до навременното издаване на нужното позволение за употреба за Гърция “, означиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, оповестиха от компанията.

Двамата подчертаха както националното, по този начин и интернационалното значение на началото на комерсиална употреба на IGB на 1 октомври. „ Говорим за газопровод, който отваря напълно нов, сигурен маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ освен за двете страни, които развиват плана, само че и за по-широкия район на Югоизточна Европа, с опция за транспорт на природен газ и до Украйна и Молдова. Всички старания остават ориентирани към довеждане докрай на оставащите второстепенни действия по контракта за строителство и нужните административни процедури в Гърция и България, с цел да се реализира поставеният краен период “, означиха Георгиева и Сатлас.

Паралелно с одитите от гръцка страна, ICGB продължава да си сътрудничи интензивно с всички съответни български институции за издаване на Акт 16 и Разрешително за прилагане, нужни за оперативната активност на българска територия според националното законодателство. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР