Процедурата за придобиване на нов тип боен самолет се намира

...
Процедурата за придобиване на нов тип боен самолет се намира
Коментари Харесай

България няма как да повлияе на предложенията за нов тип боен самолет

Процедурата за придобиване на нов вид военен аероплан се намира на стадий - изпратени претенции за оферти до Швеция, Съединени американски щати, Франция, Италия, Израел.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

От някои страни чакаме оферти за един вид авиационна техника, като „ Рафал “, „ Грипен “ или „ Юрофайтър “, а от други страни като Съединени американски щати - за F-16 и F-18. В момента, според условията, страните би трябвало да приготвят своите отговори на нашето искане за оферти. На този стадий българската страна няма по какъв начин да повлияе по никакъв метод на това, което тези страни ще решат и ще предложат ", сподели заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов след тържеството във връзка 70-ата годишнина от основаването на военнотранспортната авиация през днешния ден, 23 август, в отговор на журналистически въпрос по отношение на идно посещаване на българска делегация в Съединени американски щати.

Заместник-министър Запрянов обясни, че поканата за аудиенция в Съединени американски щати е за военнотехнически съвещания. „ Такива предложения можем да получим освен от Съединени американски щати, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем положително на всяка покана, тъй като задачата ни е на тези съвещания ясно да заявим какви са нашите условия. Има индикации, че ще има предложения и от други участници.

Държим на цялостна бистрота и равнопоставеност сред всички страни, които ще вземат участие в процедурата “, сподели той и разясни, че избраният период за правенето и подаването на офертите е единствено три месеца, заради събитието, че плануваните финансови средства би трябвало да бъдат усвоени в границите на тази година.

„ Смятаме, че такива военнотехнически съвещания биха улеснили нашите сътрудници – те доста по-бързо да си приготвят отговорите към нас. Ако има непълни предложения, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният период за приемане на отговорите е 1 октомври 2018 година “ - уточни Атанас Запрянов.

„ Министърът на защитата реши, че ние би трябвало положително да отговорим на отправената покана от Съединени американски щати. В състава на делегацията с изключение на мен са включени двама авиационни специалисти – ръководителят на плана полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на Военновъздушни сили полковник Сергей Белкинов, както и двама специалисти – по финансови и по правни въпроси “, сподели той.

„ Знаете, че процедурата ще завърши със подписване на контракт страна – страна.Това е разликата с другите два модернизационни плана за корабите и за бойните машини, защото тук политическото решение най-после би трябвало да дефинира една страна, с която да проведем диалози и да сключим контракт. Няма по какъв начин да има нещо непрозрачно, тъй като договорът би трябвало да мине по-късно през държавното управление и през Народното събрание “, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР