Процедурата за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет

...
Процедурата за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Процедурата за избор на нов ВСС тръгва до края на февруари |

Процедурата за избор на нови членове на Висшия правосъден съвет от професионалната квота потегля до края на февруари, заяви.

Очакванията са първо новоизбраният ръководител на Върховния касационен съд Галина Захарова да встъпи публично в служба на 10 февруари, когато изтича мандатът на настоящия началник на Върховен касационен съд Лозан Панов. След това дружно с ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков те ще свикат общото заседание на съдиите.

Главният прокурор Иван Гешев би трябвало да свика общите събрания на прокурорите и следователите.

Процедурата планува Висш съдебен съвет да одобри хронограма за провеждането на избора като по всяка възможност тя ще бъде разисквана на съвещанието на 17 февруари, което на този стадий е единственото за този месец след встъпването на Галина Захарова.

Целта е да не се губи време и процедурата да се придвижва съгласно периодите в Закона за правосъдната власт. А те ще бъдат конкретизирани в хронограмата.

По закон общите събрания за избор на нов Висш съдебен съвет се привикват не по-рано от 8 месеца и не по-късно от 6 месеца от приключването на мандата на настоящия съвет. Това значи, че процедурата може да стартира най-рано на 3 февруари и най-късно на 3 април, защото мандатът на настоящия съвет изтича на 3 октомври.

Съдиите избират шестима свои представители, прокурорите – четирима, а следователите – един.

11 от членовете на Висш съдебен съвет се гласоподават от Народното събрание с квалифицирано болшинство от 2/3. Управляващите обаче имат 134 депутати при нужни 160, което може да сътвори проблем при вота. Ако Народно събрание не излъчи представители във Висш съдебен съвет, този състав ще продължи да работи, до момента в който депутатите не реализиран единодушие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР