Процедурата се финансира със средства от Националния план за възстановяване

...
Процедурата се финансира със средства от Националния план за възстановяване
Коментари Харесай

Компаниите ще получат до 1 млн. лв. за фотоволтаични системи с батерии за собствено потребление

Процедурата се финансира със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност. Най-малката безплатна помощ е 100 хиляди лева Пет години конфигурираната система не може да бъде премествана, а създадената сила да бъде предмет на комерсиална договорка за покупко-продажба. Теодора Рускова-Дарунска, специалист стратегии и планове, Vutovi Consulting
До края на януари се чака Министерството на нововъведенията и растежа да разгласи процедура за безплатна финансова помощ " Изграждане на нови ВЕИ за лично ползване в композиция с местни уреди за предпазване на сила в предприятията ". Процедурата се финансира със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност и е с общ бюджет 200 млн. лева Безвъзмездна помощ от 100 хиляди до 1 млн. лева могат да получат компании от съвсем всички браншове на стопанската система.

Реклама
Ето главните стъпки в процеса на кандидатстване:
Първа стъпка - Проверка на административното сходство и допустимост
След оповестяване на процедурата за кандидатстване е належащо всички искащи да ревизират дали дават отговор на всички критерии за допустимост.

Сред главните условия към претендентите е да са търговци по смисъла на Търговския закон и да са регистрирани не по-късно от 31.12.2019 година Могат да вземат участие компании с до 1500 заети лица и с до 97.5 млн. лева годишен оборот и/или стойност на активите, която не надвишава 84 млн. лева Има и условие за най-малко чисти доходи от продажби:

Микропредприятие ≥ 80 000 лв. Малко дружество ≥ 187 000 лв. Средно дружество, малко сдружение със междинна пазарна капитализация или сдружение със междинна пазарна капитализация ≥ 750 000 лв.
Реклама
Не могат да получат безплатна финансова помощ предприятия, опериращи в бранш А " Селско, горско и рибно стопанство ", бранш D " Производство и систематизиране на сила и горива ", бранш K " Финансови и застрахователни действия " и елементи от код 10 " Производство на хранителни артикули " и код 11 " Производство на питиета " от бранш С " Преработваща индустрия ".

Изключени от присъединяване са микропредприятията, които имат седалище или клон със седалище на територията на селски регион и са декларирали за подкрепяне действия, които ще се реализират в община на територията на селските региони.
Втора стъпка - Проверка на критериите за оценка на качеството
Критериите за качество включват справедлива оценка на избрани финансови индикатори за 2021 година, 2020 година и 2019 година, степента на енергийна активност на икономическия бранш, към който принадлежи претендентът, и реалистичността на заложените разноски.

Показателите - обект на оценка, са доходност на EBITDA, брутна добавена стойност, коефициент на разноските за налози по отношение на осъществените доходи и капиталова активност на претендента. Взема се поради претеглената им стойност за всяка година. Съобразено с пандемията ковид-19, 2019 година е с най-голяма тежест - 50%, 2020 година - 20%, и 2021 година - 30%. Скалата не е в поддръжка на най-експоненциално разрастващите се и добре позиционирани на пазара предприятия, а приоритизира такива с капацитет за напредък, който може да бъде интензивен благодарение на безвъзмездните средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР