Процедурата по новия и неговите заместници, започнала със случайния избор

...
Процедурата по новия и неговите заместници, започнала със случайния избор
Коментари Харесай

Славов: Започналото разследване на главния прокурор не може да спре


Процедурата по новия и неговите заместници, почнала със инцидентния избор на арбитър, който да бъде назначен за прокурор ad hoc  не може да спре. Това съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов след съвещанието на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

Становището му е във връзка импортирани промени в Закона за правосъдната власт във връзка със инцидентния избор на съдии по механизма, който да се реализира с нова система, а не с Единна осведомителна система на съдилищата.

Припомняме, че първият инцидентен избор на арбитър към този момент бе изработен обществено пред медии във Върховния касационен съд и (СГС), която ще проверява краткотрайно изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. По настоящите правила прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет следва краткотрайно да я назначи за висш прокурор.
 Със специфичен програмен продукт ще избират съдиите, които да проверяват основния прокурор
Със специфичен програмен продукт ще избират съдиите, които да проверяват основния прокурор

Промените минаха в правната комисия

Славов уточни, че в последните дни е получил доста въпроси от членове на Висш съдебен съвет по тематиката. " Основният въпрос за мен като министър е каква тъкмо е законодателната воля: дали предвижданата нова система за инцидентен избор ще се приложи по отношение на почналата процедура, или ще работи за в бъдеще? " - безапелационен бе Славов. Становището на Министерството на правораздаването е, че процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, в това число и поради висящо дело в Конституционния съд.

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев пък от своя страна изрази безпокойствие, че разделянето на избора на арбитър по механизма от всички останали инцидентни избори в правораздаването ще е неприятен сигнал към обществото. Той подсети, че в Закон за съдебната власт към този момент има текст, предусещащ годишен одит на мрежовата и осведомителна сигурност на системите в правосъдната власт, в това число на тези за инцидентно систематизиране.
 22 съдии подготвени да проверяват основния прокурор и замовете му
22 съдии подготвени да проверяват основния прокурор и замовете му

Към момента са получени 15 сигнала
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР