Процедурата по избор на министър-председател и състав на правителство е

...
Процедурата по избор на министър-председател и състав на правителство е
Коментари Харесай

Бранимир Балачев пред SafeNews: Това, което ПП-ДБ казаха снощи, че е нарушена Конституцията, не е вярно

Процедурата по желание на министър-председател и състав на държавно управление е разграничена на две. Това, което нощес сътрудниците от ПП-ДБ споделиха, че е нарушена Конституцията, не е правилно. Това съобщи пред   Бранимир Балачев от ГЕРБ.

Още гледайте във видеото на SafeNews: 

И то се откри с указа на президента, в който той предлага на Народно събрание да избере министър-председател. Тъй като процедурата е обвързвана първо, с избор на министър-председател. И в случай че той бъде определен, той да уточни състав и конфигурацията на самия Министерски съвет. Това, което заявиха през вчерашния ден, първо, такива устни заявления не се одобряват. Ако някой откаже да бъде част от държавното управление, той би трябвало да го направи в писмена форма. До ден-днешен аз не знам нито Василев, нито останалите, които нощес се изрекоха от името на ПП-ДБ, да са създали такива писмени заявления. Устни заявки не могат да бъдат признати, това се прави в писмена форма. Те се стимулират тези отводи. Няма по какъв начин да избереш заместник-министър-председател или заместник-министър на районното развиване, в случай че той не желае “, сподели Балачев.

 

SafeNews припомня, че президентът Румен Радев няма да отдръпна указа си, с който предлага на Народното събрание да гласоподава министър-председател.
„ В сходство с Конституцията при получен изпълнен изследователски мандат за сформиране на държавно управление президентът издава декрет, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от съответната парламентарна група. Указът на президента по член 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предложение за гласоподаване от Народното събрание е експлицитна отговорност на претендента за министър-председател “.

По-рано от ПП-ДБ приканиха Радев да отдръпна документа, а ръководителя на Народното събрание Росен Желязков – да не включва в дневния ред точка за гласоподаване на кабинет.

На конференция от обединението споделиха, че проектокабинетът, препоръчан от Мария Габриел, защото не е бил координиран с тях. Почти всички номинирани министри от квотата на ПП-ДБ си направиха отказ посредством заявления, в които декларират, че не желаят да вземат участие в този кабинет.

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР