Процедура по преместване на паметника на Съветската армия в София

...
Процедура по преместване на паметника на Съветската армия в София
Коментари Харесай

Трайчо Трайков ще мести Паметника на съветската армия

Процедура по пренасяне на паметника на Съветската войска в София стартира кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков  Трайчо Трайков Трайчо Трайков е някогашен министър на стопанската система, енергетиката и туризма в държавното управление на Бойко, оповестява той на страницата си във " Facebook ".

Ще възложа започването на процедура по пренасяне на обекта, откакто внезапно се оказа, че целият Столичен общински съвет (СОС) минус Българска социалистическа партия поддържа и чака такава стъпка, написа Трайков.

От години политици, общественици, представители на интелигенцията, жители упорстват за премахването на монумента от Княжевската градина в София. Те се сплотиха в Сдружение " Гражданска самодейност за разглобяване на Паметника на Съветската войска в София " и в Инициативна група " Стъпки за разглобяване на Паметника на Съветската войска и оферти за преосмисляне на пространството ", измежду чиито участници са Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Марта Георгиева, Мартин Заимов, Екатерина Бончева.

През май 2021 година те изпратиха писмо до тогавашния длъжностен министър-председател Стефан Янев с искане " от центъра на европейката ни столица най-накрая да бъдат демонтирани фигурите на " Монумента на окупационната Червена войска ", прочут и като " Паметник на Съветската войска ".

В писмото те показват, че с решение от 18 март 1993 година органът за локално самоуправление в столицата ясно е изразил волята си за разглобяване на монумента. Демонтажът обаче е спрян с джука заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от държавното управление на Любен Беров, показват от двете организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР