Процедура по преместване на паметника на Съветската армия ще стартира

...
Процедура по преместване на паметника на Съветската армия ще стартира
Коментари Харесай

Преместване на паметника на Съветската армия в София инициира районен кмет

Процедура по пренасяне на паметника на Съветската войска ще започва кметът на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков (ДБ), разгласи самият той в петък с пост във фейсбук.

“В съвещанието на Столичния общински съвет ръководещите от ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация оправдаха бездействието си по отчета на Демократична България за така наречен " Паметник на Съветската войска " с това, че нямали областен кмет, който да приложи решението от 1993 година! Много добре, на следващия ден (днес -б.а.) ще възложа започването на процедура по пренасяне на обекта, откакто внезапно се оказа, че целият СОС минус Българска социалистическа партия поддържа и чака такава стъпка ", разгласи Трайков.

Трайков засяга решение на Столичния общински съвет от 25 февруари 1992 година, което е допълнено на 18 март 1993 година. Демонтажът обаче е спрян с джука заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от държавното управление на Любен Беров.



Преместване в Музея на социалистическото изкуство

Последно, през октомври м.г. общинските съветници от Демократична България се оповестиха паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство, като се употребяват към този момент направените поръчки за огромни дарения за процедурата. Тогава и кметът на " Средец " прикани столичани да заобикалят прекосяване около Паметника на руската войска, тъй като не е в положително положение.

" Бих желал да помоля жителите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да заобикалят огромния паметник, издигнат през 1954 г от оповестения за незаконен комунистически режим, в възхвала на окупационната войска на Съюз на съветските социалистически републики ( " Паметник на Съветската войска " ). Същият се намира в недобро градивно положение и сега Областната администрация е задвижила процедура за приемане на 390 000 лева от държавния бюджет, с цел да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен надзор към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всевъзможен тип ",.

Москва желал безплатно монумента против ремонт

През есента на предходната година стана и ясно, че регионален шеф, назначен от ГЕРБ, е желал да даде безплатно за прилагане монумента и земята към него на Москва. В елементи, при започване на 2021 година посланикът на Русия у нас с нота до Министерството на външните работи (МВнР) е изискал намиращият се в центъра на София Паметник на Съветската войска и прилежащата земя да се дават на Русия за безсрочно и безплатно прилагане против поправяне на монумента. Информацията бе след инспекция, направена по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Българското Министерство на външните работи е изпратило на 10 март 2021 година настояването за мнение до регионалния шеф на София Николай Пехливанов, който е от квотата на " Атака " и назначен на поста от тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Пехливанов дава позитивно мнение на 13 април, когато дипломат на Русия в България към този момент е Елеонора Митрофанова, само че в последна сметка външният министър Екатерина Захариева отхвърля да завърши процедурата. Всичко това става към месец преди държавното управление на Бойко Борисов да съобщи властта на служебното държавно управление.

В позицията си Пехливанов показва, че " поемането на разноските от Руската федерация е в полза на българската страна и приемането му не съставлява политически акт, а е рационално държавническо решение. От тази позиция реципрочно би било от българската страна да даде за безсрочно и безплатно право на прилагане върху Паметника на руската войска на Руската федерация ".

За премахването на повредите били нужни 390 319 лв. и 17 стотинки. Това била сумата, посочена от експертен оглед на монумента.

Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР