Процедура по отнемане на разрешително за заустване на отпадъчни води

...
Процедура по отнемане на разрешително за заустване на отпадъчни води
Коментари Харесай

Отнемат разрешителното за заустване на отпадни води на мандра в Маноле

Процедура по лишаване на позволение за заустване на отпадъчни води на млекопреработващо дружество , запонча Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) - Пловдив. Действията са подхванати по отношение на осъществени нарушавания на Закона за водите. Констатирани са и грешки в изискванията в издаденото позволение на предприятието, като е позволено и замърсяване водите на река Черна при село Маноле, област Пловдив .
Припомняме, че в границите на по-малко от 2 месеца, от представители на медиите и от локални поданици бе сигнализирано за неколкократно замърсяване на водоема . От 03.03.20 година до момента са осъществени 5 инспекции от Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив. 3 пъти са взимани проби взаимно от БДИБР и Регионалната лаборатория – Пловдив към Изпълнителна агенция по околна среда.
При осъществените инспекции и разбор на водни проби бе открито следното:
Незаконно заустване на непречистени отпадъчни води от дружество за произвеждане на млечни артикули.
Превишаване на емисионните ограничавания , избрани в разрешителното за заустване на отпадъчните води от предприятието в река Черна, издадено от БДИБР.
Замърсяване на река Черна по биогени (азотни и фосфорни показатели), когато предприятието прави индустриална активност.
Във връзка с установените нарушавания на Закона за водите все още са в ход две административно-наказателни процедури. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е издавала наказателни постановления на сдружението и през 2017 година и 2018 година на стойност надлежно 4 000 лв. и 5 000 лв. . Дадено е наставление за реорганизация на пречиствателното оборудване на обекта с създаване на второ ходило за филтриране. Освен това, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е сезирала Областна дирекция „ Безопасност на храните “ (ОДБХ) по отношение на открито освобождение на суроватка, като остатъчен артикул от индустриалния развой на сдружението в околната диря, с цел да подхващат дейности като способен орган.
Пловдивската еко ревизия ще предприеме и дейности по известяван на прокуратурата за откритите случаи на замърсяване на река Черна, по отношение на проявения забележителен публичен интерес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР