Прототипът на електрическия автомобил на Xiaomi носи кодово име Modena(снимка:

...
Коментари Харесай

Електромобилът на Xiaomi – по-голям и по-мощен от Tesla Model 3


Прототипът на електрическия автомобил на Xiaomi носи кодово име Modena
(снимка: Lei Kang/CnEVPost)

Дългоочакваният електрически автомобил на Xiaomi се появи на фотоси в интернет от профилирано китайско издание, въпреки и към момента в камуфлажен тип. Несъмнено това е предстоящ съперник на Tesla и дава обещание да направи пазара още по-конкурентен.

Прототипът с кодово име Modena загатва за автомобил, който се цели в нишата на Tesla Model 3. Китайската електрическа кола обаче е по-голяма и по-мощна от модела на Tesla и ще коства почти колкото P7 на XPeng, твърди.

Xiaomi обмисля две варианти за е-колата – едната на цена сред $38 000 и $43 600, а другата – от $51 600. По-достъпният модел ще има общоприети 400V литиево-железни фосфатни (LFP) акумулатори и голям брой датчици, създадени взаимно с немската компания Continental, включително камери и радари, работещи в mmWave диапазона – същите, употребявани от китайския премиум кросоувър Li Auto One.
още по темата
По-скъпият вид ще бъде построен върху 800V архитектура и ще употребява акумулатори CATL Qilin, които могат да се зареждат от 0 до 80% единствено за 15 минути. Моделът употребява процесор Orin X от Nvidia, както и лидар система с логаритми, създадени от Xiaomi.

И двата автомобила ще имат „ умни кабини ”, основани на чипсети Qualcomm 8295 – те ще се употребяват за първи път тази година в модела Jidu ROBO-01. По-скъпият модел с кодово име Le Mans би трябвало да дебютира през 2025 година, с три електрически мотора и програмен продукт за ръководство, създаден от самата Xiaomi. Като цяло обаче колата ще бъде построена на същата платформа като първата.

През март 2021 година Xiaomi разгласи, че ще навлезе на пазара на електрически транспортни средства с инвестиция от $1,5 милиарда, както и че има намерение да похарчи още $10 милиарда за интервал от 10 години. Компанията подписа контракт с управляващите в Пекин за създаване на цех в региона, кадърен да създава до 300 хиляди автомобила годишно.

Заводът ще бъде издигнат на два стадия, а всеобщото произвеждане би трябвало да стартира през 2024 година На 5 януари съоснователят на Xiaomi Лей Джун организира среща в автомобилния отдел на компанията, заявявайки, че има цялостно доверие в неговите разработки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР