Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по

...
Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Българската ковид ваксина е готова и създава имунен отговор

Прототипът на българската ваксина против COVID-19, разработван в Института по микробиология на Българска академия на науките, е подготвен. Това заяви проф. Пенка Петрова - шеф на Института по микробиология " Стефан Ангелов " на Българска академия на науките пред Българска телеграфна агенция.

" Проектът, финансиран от Алианса " Пастьор ", е завършил сполучливо - с предаден доклад, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази новаторска, пептидна ваксина демонстрираха, че тя е имуногенна и основава имунен отговор ", съобщи проф. Пенка Петрова.

И двете фирми-производителки на ваксини против Covid-19 - " Пфайзер " и " Модерна ", рапортуваха пред Световната здравна организация, че през март ще бъдат подготвени с производството на дози от своите ваксини, приспособени против Омикрон. Най-вероятно, тези нови разновидности на имунизациите ще бъдат прилагани като бустерни дози. Независимо, че Омикрон отчасти заобикаля имунитета обаче, бустерните дози и с досегашните ваксини имат доста положително деяние и доста понижават вероятността за заразяване. Те напълно предотвратяват и тежкото протичане на болестта, означи шефът на Института по микробиология на Българска академия на науките.

След първичния възторг на доста научни организации и страни да създават своя ваксина против COVID-19, когато прототипите доближиха 240, през днешния ден на равнище клинични изпитвания продължава създаването на едвам 24 разнообразни ваксини. Осемнадесет от тях са на фаза утвърждение или очакващи утвърждение, добави проф. Петрова.

Относно разпространяването на ковид тя разяснява, че най-вероятно доста огромна част от популацията ще се срещне с разновидността Омикрон, ще построи имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, както и в света.

Проф. Пенка Петрова означи, че Омикрон е най-малко три пъти по-заразен от Делта разновидността, а той беше по-заразен от всички останали разновидности на короновируса. Затова повече възпитаници и дребни деца у нас се разболяват в този момент. " На второ място, учениците и децата не са имунизирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от имунизираните възрастни, които даже инфектирани, нямат съществени признаци и по тази причина инфектират близките по-слабо. Освен това, заради по-лекото протичане доста деца и възпитаници не ревизират дали са инфектирани и не се карантинират. В доста случаи антигенните проби дават подправено отрицателен резултат. Късият инкубационен интервал води до лавинообразно заразяване и към този момент стотици хиляди хора са заболели, без значение, че не се регистрират от статистиката ", акцентира ученият.

На въпрос по кое време се чака да е пикът на заболелите от разновидността Омикрон у нас и по кое време ще има спад от тази пета вълна от ковид в България, проф. Петрова сподели, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по " петата вълна ". Ако съдим от динамичността на заболелите при предходните талази, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик към този момент обаче не е доближат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР