Протоколите за скъпоструващи лекарства за домашно лечение вече се подават

...
Протоколите за скъпоструващи лекарства за домашно лечение вече се подават
Коментари Харесай

Протоколите за скъпоструващи лекарства вече ще се подават към НЗОК електронно

Протоколите за скъпоструващи медикаменти за домашно лекуване към този момент се подават от лекарите до Здравната каса по електронен път . Това се отнася за протоколите, за които не се изисква експертиза от страна на районните каси , оповестиха от осигурителната институция. Те заместват употребяваните до момента хартиени протоколи, които пациентите разнасяха сред медицинските експерти и Здравната каса, с цел да им бъдат изписани и отпуснати нужните лекарства.

Електронният протокол се издава от доктор, експерт по съответното заболяване, който следи даден пациент. След подаването му в районната каса и одобряването му там пациентът би трябвало да бъде осведомен за това в период от един ден , когато не се изисква експертиза от страна на касата.

След то ва доктор експерт или персоналният доктор може да изпише нужните му медикаменти . При осъществяване на електронни предписания по утвърден електронен протокол, аптеките няма да бъдат задължени да вписват отпуснатите лекарства в хартиените протоколи . Отпада и задължението на пациентите да съхраняват и носят в аптеките хартиените протоколи.

Новият ред за достъп до скъпи медикаменти за домашно лекуване визира хората с редки заболявания и трансплантираните у нас.

От Здравната каса оповестяват, че до 30 април ще се позволява издаване на книжен протокол , ако услугата за издаване на електронен протокол не е налична в медицинския програмен продукт на лекаря експерт. Във ведомството е основан народен указател на протоколите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР