Противоречивите кредити, закупени от корпорации за компенсиране на техните въглеродни

...
Противоречивите кредити, закупени от корпорации за компенсиране на техните въглеродни
Коментари Харесай

Въглеродните кредити ще бъдат обсъдени на преговорите за климата на ООН на фона на въпроси относно „достоверността“

Противоречивите заеми, закупени от корпорации за компенсиране на техните въглеродни излъчвания, ще бъдат в светлината на прожекторите на климатичните договаряния на Организация на обединените нации идващия месец.

Тези заеми им разрешават да етикетират всичко - от шампоана до пътуването със аероплан като " въглеродно неутрално ".

Въглеродните заеми се разискват от включването им в Протокола от Киото от 1997 година

Но репутацията им беше мощно ударена тази година, когато няколко научни проучвания и проверяващи отчети сложиха под подозрение достоверността на доходоносния непринуден пазар, който е отвън процеса на Организация на обединените нации.

„ Липсата на стандарти, разпореждания и суровост в доброволните заеми за пазара на въглеродни излъчвания е надълбоко притеснителна “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш на конференцията за климата COP27 предходната година.

Въглеродните заеми се извличат от планове, които настояват, че усвояват или съхраняват CO2 посредством внедряването им. Това може да бъде всичко - от битка с обезлесяването, подмяна на печки на дърва или подмяна на електроцентрали, работещи с въглища, с вятърни турбини.

Един заем се равнява на намаляването или премахването на един звук CO2 от атмосферата и фирмите могат да купуват тези заеми с цел да „ компенсират “ техния въглероден отпечатък.

Така най-малко наподобява на хартия.

Преговорите за климата, започващи през ноември, ще се опитат да изгладят тези детайлности, с цел да могат страните да навлязат на пазара за компенсиране на въглерода, макар опасенията на откривателите.

Възстановяване на доверието

Домакинът на COP28 Обединените арабски емирства съобщи, че се надява на прогрес по време на конференцията в Дубай, с цел да „ завоюва доверие на пазарите “.

„ Откакто аз Проучваме качеството на компенсиране на въглеродните излъчвания повече от две десетилетия, качеството е непрекъснато неприятно и доста неприятно “, сподели шефът на Berkeley Trading Project Барбара Хая пред AFP.

Хая и нейният екип организираха изследване за предотвратеното обезлесяване.

Те заключиха, че намаляването на излъчванията и изгодите от плановете са били „ пресилени “ и постоянно са нарушавали правата на локалното население.

Нямаше гаранция, че инспекторите на планове са самостоятелни и практиките на сертифициращите въглеродни заеми като Verra и Gold Standard са небрежни, споделиха те.

„ Всички участници на пазара, както е структуриран през днешния ден, се възползват от повече заеми “, сподели Хая.

А това значи, че се отпускат прекалено много заеми и множеството не съумяват да създадат обещаните понижения.

Колапс на цените

Изправени пред тази рецензия, цената на въглеродните заеми за планове за запазване на природата се срина - от 18 $ на звук през януари 2022 година на шест $ през януари 2023 година, след което по-малко от два $ доникъде на октомври. < p> След пика от повече от 350 милиона заема, издадени през 2021 година, числата леко понижиха през 2022 година и 2023 година

Но те остават много над броя преди 2020 година и съгласно Bloomberg заемите могат да доближат осем милиарда до 2050 година < p> Нито корпорациите са сами в разчитането на тях за въглероден неутралитет.

Член 6 от забележителното Парижко съглашение разрешава на страните да си сътрудничат за реализиране на задачите за понижаване на излъчванията, в това число посредством прекачване на въглеродни заеми.

По този метод може да разреши на страните да влагат доста в пазара на въглеродни заеми, до момента в който разрастващите се страни могат да разчитат на заемите за решаващо финансиране на климата.

Междувременно страните производителки на нефт ги виждат като на ниска цена решение за постигане на статус на „ чиста нула “.

Саудитска Арабия към този момент разгласи национална офсетна скица за корпорации, които са съгласувани с член 6.

„ Мащабно “ зелено промиване

Според голям брой издания Либерия е в развой на съглашение, което ще даде 10 % от територия за запазване на горите в подмяна на въглеродни заеми за компания от Емирства, управлявана от член на ръководещото семейство на Дубай.

Този тип съглашение може да докара до „ огромни интервенции за зелено промиване “, сподели Ален Карсенти от Френския център за аграрни проучвания за Международно развиване.

Greenwashing е, когато компании - или страни - употребяват лъжливи изказвания, с цел да убедят обществеността, че техните артикули или интервенции са екологични.

Изследователи и групи за акции упорстват за преустановяване на компенсирането. Вместо това те желаят метод на „ принос “, при който фирмите и държавните управления ще финансират планове, нужни за понижаване на излъчванията. Няма да им бъде разрешено да употребяват въглеродни заеми за съмнителни изказвания за въглеродна индиферентност.

Хая твърди, че би трябвало да бъдат включени самостоятелни специалисти без „ интерес от резултата “. Освен това би трябвало да има повече бистрота на данните, сподели тя.

" Притеснявам се, че системата на Организация на обединените нации е противоположна на това, от което се нуждаем, с цел да изпълним това ", добави тя.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР