Противоречиви и съмнителни свидетели са напът да разклатят делото за

Противоречиви и съмнителни свидетели са напът да разклатят делото за ...

Разнобой в показанията клати делото Дребчев.Противоречиви и съмнителни свидетели са напът да разклатят делото за убийството на митничаря Дребчев, което беше разгледано от пловдивския апелативен съд вчера. „В 44-годишната ми практика не съм виждал по-измислен свидетел“, заяви защитникът на роднините на Дребчев - адвокат Коста Богацевски, по повод на разпита на Бойка Янушева, собственичката на барчето в двора на Пето РУ, докъдето е бил закаран килърът Божидар Атанасов, преди да извърши покушението.  

Според показанията барчето е било в ремонт по време на екзекуцията, която разтърси Пловдив на 13 юни 1999 г. Тогава, непосредствено след абитуриентските балове, се спукала тръба от канализацията, което затворило заведението до септември. Показанията  обаче влизат в разрез с разказите на други свидетели, които разказват как са видели Атанасов точно от това място. Разпитът на Янушева, която заяви пред магистратите, че се страхува от затвора и няма да дава лъжливи показания, беше по желание именно на Атанасов.  

Предходната инстанция раздаде една от най-тежките присъди в последното десетилетие по това дело - подсъдимият Атанасов получи доживотен затвор, а другият обвиняем - Иван Карабелов, подбудител и помагач в показния разстрел, бе пратен зад решетките за 15 години и половина. След подадени жалби от подсъдимите делото беше изпратено в апелативното съдилище и отново се пристъпи към разпит на свидетели.

Съществени противоречия бяха констатирани и в показанията на оръжейния спец и бивш охранител в поделението на Джендема Петър Кирезов, който сам се похвали с добрата си памет. На вчерашното съдебно заседание Кирезов, който по онова време живеел в село Труд, заяви, че познава само "външно" Атанасов. Според показанията му, Божо е ходил един път до Труд и носел в себе си пистолет-играчка „Макаров“, който стрелял с пластмасови сачми. Посещението било провокирано от страстта на килъра към пистолетите и двамата говорили предимно за това. „Не е показвал оръжие, не е носил за ремонт, но ми донесе малко ракийка“, заяви пред съда Кирезов.  

Магистратите го порязаха, като му припомниха подписаните от него показания, дадени пред разследващ полицай в хода на досъдебното производство, което започна през 2014 г. Тогава Кирезов обяснил, че Божо винаги е носил различни оръжия и е идвал в село Труд все по нощите. Пред полицаите Кирезов заявил, че Атанасов му бил носил различни оръжия, за да може да ги оцени като състояние и пазарна цена, и дори детайлно описал Атанасов: „Беше доста добре сложен, як, русоляв, с голямо самочувствие, нахален".  

Под натиска на апелативните съдии Кирезов обясни, че разследващите са го разигравали със схемата „доброто и лошото ченге“, като той е побързал да разпише документите и да си тръгне. Той призна, че с Божидар Атанасов са се виждали поне 7-8 пъти.
Делото продължи с разпити на още свидетели.

Източник: marica.bg