Противоречива идея: Съзнателно заразяване на хора с коронавирус с цел

...
Противоречива идея: Съзнателно заразяване на хора с коронавирус с цел
Коментари Харесай

Обмислят съзнателно заразяване на хора с коронавирус за изпитване на потенциална ваксина

Противоречива концепция: Съзнателно заразяване на хора с ковид за изпитване успеваемостта на евентуална ваксина.

Подходът се назовава проба за имунитет и не е нормалният метод за тестване на ваксина. В множеството случаи откривателите наблюдават хиляди хора, някои от които получават ваксина, а други плацебо, по-късно ревизират кой е инфектиран по натурален път в живота си. Това е по-бавен развой, само че има по-малко опасности от съзнателно заразяване на хора, които по-късно са имунизирани.

Но някои учени в този момент настояват, че рисковете от сходни проби си костват, в случай че евентуално се форсира създаването на ваксина. Три групи от здравни специалисти неотдавна разгласиха публикации, в които поддържат сходни хрумвания. И предходната седмица Световната здравна организация (СЗО) разгласява документ с критерии за " етична допустимост " при изпитването на ваксина срещу Covid-19, написа вестник " Уолстрийт джърнъл ".

Обикновено лишава десетилетия за производството на ваксини, само че специалисти търсят способи за редуциране на целия развой с Covid-19 до може би 12-18 месеца. Няма гаранции, че те ще съумеят да го създадат. Експертите разясняват, че тестването може да отнеме няколко месеца, а основаването на вид на вируса, с който хора ще бъдат инфектирани - значима част от всяка проба за имунитет - евентуално ще отнеме минимум 6 месеца.

" Трябва да търсим способи, които не са типични при създаването на ваксина ", акцентира Стенли Плоткин, професор от Университета Пенсилвания и специалист по ваксини, който е съавтор на публикация в журнала " Ваксина " от по-рано този месец, в която се приканва за проба за имунитет.

По думите на специалиста непосредствената задача не е основаването на ваксина за общо използване, а по-скоро по-бързо одобрение на ваксина за незабавно използване върху хора от рискови групи.

Няколко евентуални ваксини са тествани към този момент върху хора.

Пробите за имунитет се преглеждат като вид, когато обичайното създаване на ваксина не е допустимо. През 2017 година Националните институти за здраве предложиха срещу сходни тествания против вируса Зика поради етични съображения. Но в този момент обичайни проби за ваксина ще бъдат по-сложни, тъй като болестта със Зика е непредсказуема. Изследователите се приготвят за проби за имунитет, въпреки че не са получили публично зелена светлина.

Но някои специалисти не мислят, че пробите за имунитет ще ускорят основаването на ваксина, тъй като първо би трябвало да бъде основана версия на вируса за потребление при тестване. Този вариант би трябвало да бъде основан съгласно стандартите на държавното управление и да се открие точната доза.

Друг проблем е, че няма ефикасно лекуване против ковид, в случай че доброволецът се разболее.

До момента 15 000 доброволци от повече от 100 страни са подготвени да се включат в такива тествания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР