Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян

...
Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян
Коментари Харесай

Акцията по издирването на Боян в Хималаите е прекратена за днес


Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, който е в неопределеност от 5 дни в Хималаите.

По-рано трима шерпи доближиха до лагер 1 под върха Шиша Пангма, само че българинът не е бил там, заяви Радослава Ненова. Операцията за през днешния ден е прекъсната. Тримата шерпи ще нощуват в региона и на следващия ден се чака да продължат издирването към лагер 2.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви за избавителен екип от шестима професионални планински спасители, които са тръгнали към лагер 1, с цел да търсят Петров, само че не са стигнали до мястото. Тя съобщи, че ще упорства в издирвателната интервенция да се включи и летателна техника.

"Последната информация е, че със подпомагане на китайските управляващи и на тибетските също, 6 професионални спасители са тръгнали да го търсят. За страдание, времето се е влошило и сега се намират сред 5 800 и 6 000 метра, изчаквайки по-добър прозорец на време, с цел да могат да продължат издирването. Ако се усъвършенства времето настояваме и пожелаваме и за летателната техника, стига, несъмнено, изискванията да позволяват", сподели Захариева, представена от БНР.

"Дневник" писа, че италианският публицист Алесандро Филипини, който следи от близко алпинизма, също е съобщил, че Тибетската алпинистка асоциация е изпратила шестима спасители. По негови данни Лагер 1 е забележим, само че в него за момента не се вижда придвижване. Към Лагерите 2 и 3 няма видимост.

Боян Петров е бил видян за последно на височина над 7000 метра. Тибетската алпинистка асоциация е уведомила посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не разрешава хвърчене и избавителни интервенции на височина над 5000 метра. Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат подготвеност за даване на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 метра. Поискано е позволение от китайските управляващи за включването му в издирването на Боян.

От Министерство на външните работи на България твърдят, че дипломатическите ни задачи в Пекин и Делхи не престават да са в непрекъсната връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските управляващи с искане за интензивно търсене на българския планинар.

[i]Алпинистът Боян Петров е в неопределеност от 3 май. "Покорителят на върховете" направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, само че поради внезапно утежняване на времето следите му се губят.

Заедно с Боян в експедиция в Хималаите са още 10 души (1 маджарин, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

За финален път връх Шиша Пангма е нападнат от българи напролет на 1999 година, когато Дойчин Василев и Карина Сълова съумяват да изкачат централния връх на височина 8013 метра.

В интервала от 2009 до 2017 година Петров изкачи без кислородна маска 10 осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035) и Дхаулагири (8167). [/i]
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР