Противоречие в закона оставя част от хората с увреждания без

...
Противоречие в закона оставя част от хората с увреждания без
Коментари Харесай

Абсурд в системата на ТЕЛК и НЕЛК: Защо хората остават без финансова подкрепа?

Противоречие в закона оставя част от хората с увреждания без финансова поддръжка . За това предизвести омбудсманът Диана Ковачева.

Става въпрос за случаите, в които решението на ТЕЛК се апелира, а Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) го анулира и връща за ново преразглеждане.

Част от пострадалите нямат пари с месеци, а по-късно им изплащат сумата вкупом

За 2023 година в НЕЛК са постъпили 12 435 тъжби против решения на ТЕЛК. Отново към края на предходната година – хората, които получават инвалидни пенсии у нас, са общо над 450 000.

През 2005 година, след тежък менингит и подозрения за множествена склероза, Силвия получава 76% понижена продуктивност. Тогава е едвам на 27 години. С годините става съвсем неподвижна, само че от ТЕЛК-Сливен смъкват процентите ѝ. „ Намалиха ги от 70% на 20% “, отбелязва Силвия Добрева от Нова Загора.

Петя Иванова е онкоболна с съпътстващи болести. Подала е документи за възобновяване на ТЕЛК-а си още преди девет месеца

Пенсията ѝ е прекъсвана няколко пъти, а от ноември 2022 година е спряна дефинитивно. Силвия написа молба до омбудсмана, както и до здравното министерство. Обжалва решението неведнъж.

Снимка: bTV

„ НЕЛК споделят: „ Моля, обърнете внимание и дайте проценти за този тежък прекаран менингоенцефалит “, тъй като по разпоредба се поставят тези проценти “, изяснява Силвия Добрева.

Без да има смяна на положението му комисията вписва главното му заболяване като съпътстващо

От ТЕЛК-Сливен обаче настояват, че решението им е въз основата на медицинските документи. „ Ние не сме диагностично звено, ТЕЛК работи по конкретизирани диагнози “, декларира доктор Лиляна Никифорова, ръководител ТЕЛК-Сливен.

Според настоящите разпореждания до такива случаи не би следвало да се стига.

За да бъдат обезпечени обществените заплащания в точния момент, ТЕЛК решенията би трябвало да се издават в период от три месеца

„ През интервала на обжалване (на експертното решение за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане) лицето употребява произлизащите права от обжалваното експертно решение “, са споделя в мнението на НЕЛК.

Снимка: bTV

Въпреки това, пенсиите се стопират поради несъгласие в закона, излиза наяве от мнение на омбудсмана.

35% от хората, явили се за преосвидетелстване, са получили по-нисък % ТЕЛК

„ Когато има обжалване се отпуска пенсия за неработоспособност в размер на обществената пенсия за напреднала възраст, само че тя е доста дребна като размер и не може да покрие всички разноски на хората. Когато има обжалване потребностите на хората не понижават, както и разноските им за лекуване “, безапелационен е Иван Дечев от отдел „ Права на хората с увреждания и дискриминация “ при Омбудсмана.

Социалната пенсия за напреднала възраст е под 280 лв.. 

Докато има закъснение на ТЕЛК в случаите на преосвидетелстване, финансовата поддръжка за хората с увреждания остава

„ Действащата система сега довежда до това или хората да чакат без приходи и средства, или да се съгласяват с неправилни ТЕЛК решения “, изяснява още Иван Дечев.

Снимка: bTV

А хората като Силвия чакат. Жената няма пари даже за храна. Затова 70-годишната ѝ майка отпътува за чужбина – в търсене на работа.

Хора с увреждания стачкуват след месеци живот на ръба

„ Заминавам за Италия, с цел да виждам една баба с деменция, с цел да оказвам помощ на щерка си, тъй като тя не може да си купи медикаментите “, изяснява Динка Станчева, майка на Силвия.

От Министерство на здравеопазването обявиха за bTV, че се работи по промени в закона, с които обществените права и пенсиите на хората да са обезпечени и в тези случаи.

По тематиката работиха Дани Атанасова и Кристина Налбантова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР