Противопоставянето на заплахата за сигурността, идваща от Китай, ще бъде ...

Противопоставянето на заплахата за сигурността, идваща от Китай, ще бъде

Столтенберг: НАТО ще се префокусира върху заплахата от Китай

Противопоставянето на опасността за сигурността, идваща от Китай, ще бъде значима част от бъдещия фокус на НАТО, показва в изявление за Financial Times генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По думите му Пекин към този момент оказва въздействие върху европейската сигурност посредством кибервъзможностите си, новите технологии и ракетите с дълъг обхват. Защитата на съдружниците в НАТО от тези закани ще залегне в новата теория на алианса за следващото десетилетие.

Това префокусиране съставлява съществено преосмисляне на задачите на западната организация, които отразяват геостратегическия завой на Съединени американски щати към Азия.
Смяна на насоката
" НАТО е съюз на Северна Америка и Европа. Но този район е изправен пред световни предизвиквания-тероризъм, хакерски атаки, само че също по този начин и възхода на Китай. Така че когато става дума за укрепване на нашата групова защита, става въпрос и за това по какъв начин да се оправим с възхода на Китай. Можем да прогнозираме, че той ще се отрази на сигурността ни. Вече го прави ", разяснява Столтенберг.

Алиансът беше фокусиран с десетилетия върху опълчването на Русия, а от 2001 година-върху тероризма. Новата тенденция идва на фона на завой на американската геополитическа ориентировка от Европа към хегемонна борба с Китай.

Новата тактика на НАТО, която ще окаже посоката през следващите 10 години, ще бъде утвърдена през лятото на следващата година. В настоящия текст, влезнал в действие през 2010 година, не се споменава Пекин.

" Китай идва все по-покрай нас. Виждаме това в Арктика. Виждаме го в космоса. Виждаме по какъв начин те влагат мощно в основна инфраструктура в нашите страни. И, несъмнено, имат от ден на ден оръжия с дълъг обхват, които могат да достигнат всички съдружници на НАТО ", декларира Столтенберг.
НАТО ще преглежда Китай и Русия като едно
Префокусирането от въздържане на съветската експанзия към противопоставяне на световните упоритости на Пекин ще докара до митинги в източноевропейските страни, които считат Москва за съществена опасност за сигурността си. Но генералният секретар на алианса споделя, че Русия и Китай не би трябвало да се преглеждат като обособени закани.

" Първо, Пекин и Москва работят в тясно съдействие. И, второ, когато влагаме повече в технологиите, това е във връзка и с двете страни ", разяснява Столтенберг.

И добавя: " Това е един огромен въпрос за сигурността и ние би трябвало да го преглеждаме в неговата целокупност. Онова, което вършим за нашата квалификация, за технологиите, за хакерските атаки, за устойчивостта ни, е от голяма важност за всички тези закани. Не им слагаме етикети ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Промишленост 1 Икономика 2 Политика 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Икономика 3 Свят
Противопоставянето на опасността за сигурността, идваща от Китай, ще бъде значима част от бъдещия фокус на НАТО, показва в изявление за Financial Times генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По думите му Пекин към този момент оказва въздействие върху европейската сигурност посредством кибервъзможностите си, новите технологии и ракетите с дълъг обхват. Защитата на съдружниците в НАТО от тези закани ще залегне в новата теория на алианса за следващото десетилетие.Това префокусиране съставлява съществено преосмисляне на задачите на западната организация, които отразяват геостратегическия завой на Съединени американски щати към Азия.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал