Противопожарните екипи се борят трети ден с подсилван от вятъра

...
Противопожарните екипи се борят трети ден с подсилван от вятъра
Коментари Харесай

Турция се бори с горски пожар край Мармарис

Противопожарните екипи се борят трети ден с подсилван от вятъра горски пожар, който обхвана сектори от борова гора покрай известния курорт Мармарис в Югозападна Турция и прогони десетки хора от домовете им, предава Associated Press.

Повече от 2500 пожарникари, подкрепени от самолети и хеликоптери, хвърлящи вода, бяха изпратени да се борят с огъня, който избухна във вторник в региона на Бордубет, покрай Мармарис на брега на Егейско море. Огънят, раздухван от ветровете, се популяризира бързо.

Пожари бушуват на три места към Бордубет, само че на четвърто място към този момент са сложени под надзор, съгласно офиса на кмета на община Мугла, който включва Мармарис. Повече от 2800 хектара гори евентуално са били овъглени , обявиха оттова, базирайки се на неофициални данни.

Властите са евакуирали близо 275 души от региона като защитна мярка, съгласно община Мугла.

Общо 27 водни хеликоптера, 14 самолета и 2600 души личен състав са ангажирани в напъните за преодоляване на огъня, сподели министърът на горите Вахит Кириши пред кореспонденти късно в сряда.

Прокуратурата проверява какво е предзвикало пожара, в това число опцията за тенденциозен палеж и по неволя боравене с огън.

Продължителните условия на суша в няколко средиземноморски страни, горещата вълна предходната седмица, която доближи Северна Германия и високите разноски за гориво за самолети, нужни за битка с горските пожари, ускориха опасенията в цяла Европа за идното лято.



Миналото лято пожари, подхранвани от мощни ветрове и парещи температури, обгърнаха горите в средиземноморските и егейските райони на Турция, в това число Мармарис. Горските пожари, които убиха минимум осем души и безчет животни, бяха разказани като най-лошите в историята на Турция.

Селата и курортите трябваше да бъдат евакуирани, като някои хора бягаха към плажовете, с цел да бъдат избавени по море. Горските пожари заплашиха и две електроцентрали, работещи с въглища.

Правителството на Ердоган беше подложено на рецензии за несъответстващата си реакция и подготвеност за битка с огромни горски пожари, в това число неналичието на съвременни противопожарни самолети.

Източник: Associated Press
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР