Противоепидемичните мерки в Габровска област се затягат, заради повишената заболеваемост

...
Противоепидемичните мерки в Габровска област се затягат, заради повишената заболеваемост
Коментари Харесай

Затягат противоепидемичните мерки в Габрово, заради повишената заболеваемост от COVID-19

Противоепидемичните ограничения в Габровска област се стягат, поради нарасналата заболеваемост от COVID-19 през последните дни. Обстановката е усложнена, има рекорден брой болни, умрелите от болестта се усилват. Вече има потвърдени и три случая на Омикрон в региона, изпратихме проби на инцидентен принцип на 10 януари и три от тях са се оказали позитивни. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Николай Пенчоков, шеф на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30011
Той насочи зов към жителите в региона да съблюдават прецизно противоепидемичните ограничения, да заобикалят места, където се струпват доста хора, а възрастните най-малко през идващите две седмици да останат у дома, защото епидемиологичната прогноза не е добра. По думите на доктор Пенчоков, ще има засилени инспекции на заведенията и заведенията за хранене, където се сервира храна, в аптеките, нощните заведения, градския и междуградския превоз, на местата за пазари и борси, в огромните търговски вериги.

Със заповед на доктор Пенчоков от на следващия ден, 20 януари, се прекратява плановият банкет и плановите интервенции в лечебните и медицинските заведения на територията на област Габрово. Мярката се постанова поради извънредно високия брой на болни от COVID-19 и навлизането на района в доста висока фаза на разпространяване на вируса. Днес се е състояло и съвещание на Областния спешен щаб, където са посочени последните данни от развиването на епидемията в района.

Към днешна дата, 19 януари, заболеваемостта в област Габрово е 1145,68, като най-засегната е община Габрово с 811 диагностицирани души. Следва община Трявна със 109 диагностицирани и заболеваемост 1113 на 100 000 души население, в община Габрово е 1454 на 100 000 души. Община Севлиево е с 235 души диагностицирани и заболеваемост 742 на 100 000 души население, а в община Дряново са диагностицирани 57 души болни и 664,8 души заболеваемост на 100 000 души население, показват от РЗИ. Справката на инспекцията демонстрира, че от началото на пандемията в област Габрово диагностицирани с ковид в региона са общо 14 295 души, като 12 056 души от тях са преборили болестта, а 804 индивида са изгубили борбата с нея. Към момента сложени под карантина са 1423 души.

От началото на имунизационния развой в габровско са ваксинирани 65 129 души, а със приключен имунизационен курс са 30 765 души. Близо 10 хиляди габровци са с сложена трета доза ваксина. От разкритите болнични кревати за леки и неусложнени случаи, сега са заети 81 на 100 или 173 кревати от общо 212. Малко над половината е заетостта при разкритите кревати за интензивни грижи - 54,5 на 100 или шест от общо 11 кревати. По думите на доктор Пенчоков, положителната днешна вест е само тази, че в региона няма деца, за които се поставят интензивни грижи и шестте интензивни кревати, избрани за деца, са свободни. В болница са настанени общо осем деца - седем в Габрово и едно в Севлиево, само че измежду тях няма незабавни случаи.

Според справките на РЗИ, въз основата на седмичната заболеваемост, най-засегнати са възрастовите групи от 15 до 18 години и децата от 10 до 14 години. Засегната от болестта е и възрастовата група от 45 до 59 години.

Предвид данните, оповестени от Областния спешен щаб и продължаващите високи равнища на заболеваемост, от РЗИ предложиха учениците от V до XII клас да преминат на ротационен принцип на образование, а тези от I до IV клас да продължат с присъственото образование в общините Габрово и Трявна. Предстои от Регионалния инспекторат на образованието в Габрово да осведомят Министерството на образованието и науката за взетото решение, след което да бъде издадена заповед от министъра на опазването на здравето, с цел да стане ясно от по кое време огромните възпитаници ще преминат на присъствено и онлайн образование. Тестването на учащите се в клас остава.

Д-р Пенчоков уточни, че в община Габрово доста наранени от епидемията са учениците в гимназиалния стадий. По думите му през вчерашния ден са били 33 некарантинирани паралелки, а през днешния ден са останали 26 паралелки в разнообразни учебни заведения. Директорът на РЗИ сподели, че поддържа и предлага ротационния принцип на образование поради високата заболеваемост.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30011  Здравни специалисти предлагат защитни маски от вида N95 и KN95 за по-добра отбрана от Омикрон Здравни специалисти предлагат защитни маски от вида N95 и KN95 за по-добра отбрана от Омикрон  От понеделник учениците от област Благоевград минават към онлайн образование От понеделник учениците от област Благоевград минават към онлайн образование  Гърция удължи противоепидемичните ограничения Гърция удължи противоепидемичните мерки
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР