Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма

...
Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Болестта отстъпва

Противоепидемичните ограничения в България дават резултат, в страната към този момент няма области в алената зона. Излекуваните пациенти за миналите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са съвсем на половина по-малко спрямо излекуваните. Създадена е организация за пускане на имунизацията против COVID-19, която ще стартира на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от идващия ден ще се разшири и в останалите регионални центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безвъзмездна и ще започва с министъра на опазването на здравето, шефовете на лечебните заведения и работещите на първа линия лекари и медицински експерти. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в границите на работно заседание, което министър председателят свика с представители на Националния действен щаб и имунизационния щаб.

„ Към момента ограниченията извършиха това, което целяхме - да понижим броя на инфектираните и броя на умрелите. Нараства и броят на излекуваните. Въпреки, че ограниченията бяха най-либералните, допустимо най-леките и щадящи, които не минават в крайности, бяха точни и сложени на вярното място “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той беше безапелационен, че обстановката продължава да се следи непрекъснато и изрази вяра, че благодарение на имунизацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на идната година.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов рапортува обстановката в България, като посочи, че към сегашния миг по индикатора 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност.

„ По отношение на заболеваемостта у нас има трайна наклонност за спад. Под 500 сме на 100 000 души население заболеваемост, като към този момент няма области, които да са в алената зона. Излекуваните пациенти за последните 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са съвсем на половина по-малко спрямо излекуваните. Болестта отстъпва пред напъните на всички тези, които още от началото са в лечебните заведения, колите за спешна помощ, РЗИ-тата, в Домовете за възрастни... хора, които не се отхвърлиха и с помощта на напъните им през днешния ден сме тук “, съобщи министър Ангелов.

По отношение на имунизациите изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов уточни, че откакто Европейската организация по медикаментите даде позитивно мнение и Европейска комисия позволи използването на първата ваксина, имунизациите са изпратени към всички европейски страни. В България доставката се чака да бъде на 26 декември и на 27 декември да стартира имунизацията. Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев уточни, че в допълнение още при започване на януари чакаме обилни количества, над 60 000 дози, тъй че доста бързо да се усили броят на хората, които ще бъдат ваксинирани.

„ След здравните служащи, минаваме към домовете за обществени грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са доста, пръснати са в страната и ще стартираме имунизацията и при тях “, добави Кунчев.

В рамките на съвещанието ръководителят на имунизационния щаб Красимир Гигов посочи, че процесът на имунизиране е квалифициран писмено и логистично. Председателят на Националният действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на „ Пирогов “ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в подготвеност да се включат в процеса.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР