Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони,

...
Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони,
Коментари Харесай

От 18 юли се въвеждат противоепидемични мерки в София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник

Противоепидемични ограничения ще бъдат въведени от 18 юли в райони, които са във фаза 1 от Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. Това все още са към една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Това сподели пред публицисти в Пловдив основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. По думите му има растеж и в други райони и е " явно за всички, че стартира вълна ".

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и обществени заведения, по опция - работа от разстояние, оптимално опит за съблюдаване на разстояние от 1,5 метра, изясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на шефовете на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от районите влезе във фаза 2, ще има национални ограничения, важащи за територията на цялата страна.

При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е известен, че в една среда процедура минават по 15 души дневно, които имат признаци на болестта. В огромната си част то минава относително по-леко, изключително при хора в дейна възраст, които нямат хронични болести, изясни Кунчев. Вариантът Омикрон протича с температура, кашлица, само че не постанова в множеството случаи болнично лекуване.

Ще дадем наличните проби, които имаме в РЗИ, на здравните заведения и общопрактикуващите лекари, сподели Кунчев. По думите му към този момент е контрактувано с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да възстановят опцията за издаване на посоки за бързи антигенни проби. Личният доктор би трябвало да може да прави всичко, с цел да сложи диагнозата на място и лекува пациента от първия ден, а не да се разхожда по здравните заведения, разяснява Кунчев. Според него би трябвало НЗОК да позволи на лекарите на първа линия да издават посоки и за ПСР проби.

Според основния държавен здравен контрольор имунизациите пазят от тежко протичане и гибел при разновидността Омикрон, само че не защищават на 100 % от заразяване. Има доста хора с трето заразяване, което демонстрира, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон разновидността, добави Кунчев. Той заяви, че в края на септември, началото на октомври се чакат модифицирани ваксини, които да са по-насочени към този вид на вируса.

Ангел Кунчев взе участие в професионален семинар на тематика „ Комуникация сред лекари и пациенти по проблемите на имунизациите “, който се организира в Медицинския университет в Пловдив. Дискусията е за експерти в доболничната помощ, чиновници на РЗИ - Пловдив, студенти и преподаватели от медицинските университети.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР