Противно на очакванията президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен

...
Противно на очакванията президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен
Коментари Харесай

Радев обяви кога връчва първия мандат

Противно на упованията президентът Румен Радев да връчи първия изследователски мандат още тази седмица, това ще стане факт след седмица – на 15 май, понеделник. Това заяви Румен Радев, откакто сервира цветя на Паметника на незнайния войник в София по случай отбелязването на 78 години от успеха над нацизма във Втората международна война.

„ Измина цялостен месец от свикването на Народното събрание, а то не е произвело никакъв резултат. За мен е неуместно народни представители да приказват за нови избори, без да са изпълнили най-малко част от уговорките към своите гласоподаватели. А партиите в това време наподобява, че желаят да вържат ръцете на служебното държавно управление и да го оставят без бюджет. Това е безконтролно към страната. Затова ще връча първия изследователски мандат на 15 май, идващия понеделник. И доста разгадавам това време да се употребява по най-хубавия метод. И от Народното събрание, и от партиите “, съобщи пред чакащите го медии президентът.

Радев нямал пояснение за какво течащите от много време договаряния сред партиите към момента не са дали съответен резултат. И уточни – ползите на партиите явно били над ползите на страната.

„ Не съм казвал никакви съответни дати “, опроверга, най-малко частично той, думите на съпредседателя на „ Промяната “ Асен Василев след извършените съвещания в президентството, че е имало увещание, че Народното събрание ще работи най-малко до 15 юни.

По думите на президента рисковете при избори през август или септември, ерго – парламент, работещ едвам още месец-два, са „ огромни “. Причината – рискувало се приемането на значими закони като бюджета за 2023 година, както и тези по ПВУ. „ Това значи да изгубим не просто пари, значи да изгубим опция за промени и рационализация на страната. “ Освен това – риск е и упованието за още по-ниска изборна интензивност при избори в летния сезон.

„ Неправилно е да залагаме основаването на държавно управление и въобще парламентаризма на локалните избори. И в случай че сметките на партиите са подчинени в действителност на тях, това обрича на крах и работата в Народното събрание, и работата за сформиране на държавно управление “, разяснява на въпрос на News.bg той.

Не подмина и тематиката с офанзивата против основния прокурор Иван Гешев. „ Няма да разясня разговорите сред разнообразни магистрати, само че е значимо час по-скоро да се открият както причинителите, по този начин и уредниците на похищението против основния прокурор. Но има нещо по-важно от самия случай и това е, че българите чакат най-сетне прокуратурата да се заеме съществено с битката против корупцията и престъпността. “

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР