Противно на общественото мнение, че личните лекари са лекували основно

...
Противно на общественото мнение, че личните лекари са лекували основно
Коментари Харесай

Само шепа лични лекари са получили пари от касата без да работят в пандемията, но зъболекарите са стотици

Противно на публичното мнение, че персоналните лекари са лекували главно по телефона и не са били на линия по време на пандемията, от данни на здравната каса, получени по реда на Закона за достъп до социална информация, излиза наяве, че това не е тъкмо по този начин. От общо 3440 общопрактикуващи лекари в България едвам 29 приблизително на месец не са работили с цялостен потенциал през предходната и тази година. При това цифрата съмнително съответствува с броя на персоналните лекари, изгубили живота си по време на пандемията, тъй като с толкоз е намалял общия брой персонални лекари през предходната година.

За сметка на това данните демонстрират, че стотици зъболекари са получвали пари от касата, без да правят действителна активност в пандемията или с минимална активност. Справката е за цялата 2021 г и първото тримесечие на 2022 година, по време на петата вълна на ковид.

Данните, предоставени на " Капитал ", са за така наречен неподходящи условия на работа (НУР). Те предвиждаха, че без значение дали работят или не в епидемията, лечебните заведения и лекарите в извънболничната помощ получават 85% от парите, които са получавали месечно преди пандемията. Целта е да бъдат в подготвеност да лекуват инфектирани пациенти и да устоят личния състав. Онези от тях, които изработят повече от 85%, имат право да ги получат в цялостен размер.
Какво демонстрират данните
Според данните на първа линия по време на цялата пандемия са били извънредно персоналните лекари. Те са получили като НУР общо 13.4 млн. или единствено 4% от общите си доходи, което значи приблизително по 261 лева на доктор.
Реклама
Лекарите експерти в извънболничната помощ всеки месец са получавали по приблизително 664 лева поради ковида, като са получили като НУР общо 32.4 млн.лв или 9% от общите им доходи.

Най-драстични са данните при зъболекарите. От 5808 работещи зъболекарски практики, които имат контракт със здравната каса, приблизително 1487 зъболекари са получавали повече пари за това, че има коронавирус, в сравнение с за директна работа с пациенти. В някои месеци като да вземем за пример април и май предходната година броят им доближава 2500.

При зъболекарите парите за активност са приблизително 14 млн. месечно, а за неподходящи условия - 5.2 млн. лева Така зъболекарите са получили 78 млн. лева за неподходящи условия на работа или съвсем една трета от общите им доходи (27%) идват единствено за това, че са сътрудници на здравната каса. Така приблизително всеки стоматолог е получавал приблизително по 899 лева на месец по линия на поддръжката до 85% от НЗОК.

Най-много пари общо от НУР са получили лечебните заведения - 322 млн.лв или 10% от общите им доходи за този интервал са дадени като поддръжка поради коронавирус. Около 9% от лечебните заведения или приблизително 34 лечебни заведения всеки месец за получавали повече пари от НУР, в сравнение с от активност, което значи, че са работили на по-малко от полвината си обороти по отношение на преди коронавирус.
Реклама
В данните, които " Капитал " ще проучва в детайли в обява в идващите дни, има специфична рубрика, в която са посочени лечебните заведения, които де факто са получавали повече от 50% от приходите си от НУР. При някои този % доближава 80-90%. Това на процедура значи, че те са работили минимално по време на пандемията или не са работили въобще. Според сигнали от бранша, някои лекарски и зъболекарски практики са отчитали, че са направили единствено един обзор или едно лекуване на пациент месечно и са получавали 85% от парите си отпреди пандемията, без да работят.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР