Противниците на беларуския президент Александър Лукашенко му показаха нагледно, че

...
Противниците на беларуския президент Александър Лукашенко му показаха нагледно, че
Коментари Харесай

Руска медия: Александър Лукашенко се подготвя за гражданска война

Противниците на беларуския президент Александър Лукашенко му демонстрираха образно, че не е съумял да поеме контрола над обстановката в столицата. Въпреки обещаните от него санкции и заканите на Министерството на защитата, над 150 000 спокойно протестиращи се събраха през вчерашния ден в центъра на Минск и минаха по основните улици чак до резиденцията на държавния водач, написа съветският в. "Комерсант ".

Опозицията прави демонстрации пред Лукашенко, а той - пред опозицията, обобщи изданието двуседмичните към този момент митинги в Беларус против оповестената победа на несменяемия от четвърт век държавен водач в президентските избори на 9 август и наказаното към този момент от Запада жестоко полицейско принуждение.

Опозиционните сили не признават данните на ЦИК, упорстват за оставка на държавното управление, освобождение на политзатворниците и нови, почтени избори. Над 7000 души бяха арестувани по време на митингите, Организация на обединените нации заяви за четирима починали, напомня "Труд ".

"Взгляд " припомня апели на беларуски опозиционери да се закрият съветските военни бази в страната и предизвестява, че в случай че Минск мине на европейски релси, НАТО ще получи опция за артилерийски удари по Смоленск, Санкт Петербург и Москва. "А най-голяма загуба за Русия ще е да изгуби една другарска и съюзна войска, освен това отлично подготвена, а преди и подготвена да води война в един окоп с съветските си сътрудници ", акцентира електронният вестник.

"Макар и индиректно, Владимир Путин избави Лукашенко от националния яд ", написа "Московский комсомолец " в обзор на събитията от миналата седмица, когато съветският президент беседва с беларуския началник и с европейски водачи. "Изключи газа под тенджерата, приповдигна капака ", изяснява вестникът.



"Свободная преса " разяснява по отношение на беларуските митинги предстоящото посещаване на американския заместник-държавен секретар Стивън Бигън в Москва. От една страна, за президента Доналд Тръмп е преференциално да покаже преди изборите в Съединени американски щати, че администрацията упражнява някакво влияние върху Русия с апел да не се меси в беларуската рецесия.

"От друга, ръководещите републиканци в Съединени американски щати не желаят беларуският спор да ескалира, с цел да не бъде Тръмп подложен на критика от демократите, че не демонстрира задоволително неотстъпчивост към Русия. Затова Бигън ще търси допирни точки с съветската дипломация ", предвижда политологът Сергей Беспалов.

Беларусите и цялата международна общественост занапред следва да осъзнаят напълно какъв брой свирепост са показали силовите структури, потушавали митингите, написа "Лента " в репортаж за следствен изолатор в Минск, именуван от някогашни арестанти концлагер и "Освиенцим " поради прилагани там характерни изтезания, съвсем като зверствата в нацисткия лагер Аушвиц-Биркенау.

Онлайн изданието цитира очевидци и доброволци, подпомагащи освободените, съгласно които безусловно всички излизат пребити, със синини по бедрата и ръцете, някои с изкълчени, даже счупени крака, от време на време ранени с гумени патрони, с избити зъби. Прилага и фотоси на потърпевши. Най-силно пребитите били изхвърляни другаде, тъй като пред постройката имало доста очевидци и медии. "В страната ми господства фашизъм ", разяснява безумно изтощен духовник. От всичко забелязано и чуто репортерката получила нервен припадък, оказал помощ ѝ на място доброволец психолог.

"Процесът в Беларус към този момент не може да бъде спрян. Протестът може да се видоизмени, да стане стопански, хората да спрат да купуват храни, създадени в държавни предприятия, или да заплащат налози, декларира пред "Новая газета " Мария Колесникова, показана като основната звезда на беларуските митинги.

"Като потомци на партизани, соито са се сражавали, против нацистките окупатори, беларусите най-вероятно ще изобретяват разнообразни форми и типове на митинг и опозиция. Това може да трае доста дълго. Но съм безусловно уверена, че ще свърши работа ", споделя опозиционерката.



Днес в Минск стартират "обичайните " манифестации по разписание: сутринта стачки в заводите, през деня край спектакъл "Янка Купала ", вечерта - на площад "Независимост ". Така ще е и в други градове. Ако Лукашенко не предприеме обещаните ограничения, с цел да уреди обстановката, Беларус ще прекара и септември по същия метод, написа "Известия ".

Лукашенко е надъхан непримиримо към своите съперници, акцентира "Росийская газета " и цитира негов ултиматум: Събота и неделя им се дават за размисъл. От понеделник дано не се сърдят. Властта би трябвало да бъде власт.

Властите заплашват да хвърлят армията против митинга - "Лукашенко приготвя Беларус за революция ", декларира в заглавие "Независимая газета ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР