Противник, търсещ грешките ви, е по-полезен от приятел, който се

...
Противник, търсещ грешките ви, е по-полезен от приятел, който се
Коментари Харесай

Притча: Понякога враговете ни са тези, които могат да ни спасят

Противник, търсещ грешките ви, е по-полезен от другар, който се пробва да ги скрие. — Леонардо да Винчи

В едно царство толкоз вярвали в Провидението, че имали подобен бит – на всеки наказан на гибел преди осъществяване на присъдата, било предлагано да изтегли чоп на ориста. В една торбичка имало единствено 2 листчета – "живот " и "смърт ". Ако наказаният изтеглел първия лист – помилвали го. Ако изберял втория – пристъпвали към осъществяване на присъдата. Така, всеки наказан таял вяра до последния момент, а съдиите имали още един спомагателен глас "свише " – "за " или "против " взетото решение.

Случило се по този начин, че един човек почнал своя работа, която процъфтявала, а дружно с триумфа, както постоянно се случва, се появили и мнозина недоброжелатели. Те почнали да заговорничат и клеветят индивида, който бил задържан, а малко по-късно бил наказан на гибел.

Знаейки, че всеки има финален късмет за избавление, заговорниците хитро подменили листчетата в кесията, и заменили "живот " с надписа "смърт ". Така, те не оставили никакъв късмет на мъжа да се избави – който и лист да изтеглел, той отивал на сигурна гибел.

Но индивидът имал и другари. Те разбрали за злото, което създали другите, и проникнали скрито в пандиза с желание да опишат за смъртоносния скрит план. Искали да убедят съдиите да създадат инспекция с листчетата и жребият на ориста.

Осъденият доста се зарадвал на тази новина, помолил на никого да не споделят и споделил, че това ще го избави. Приятелите му решили, че индивидът е с зловонен разум преди гибелта, само че все пак го послушали и запазили безмълвие.

На идната заран, индивидът изтеглил жребият на ориста и... бил пуснат на независимост.

И другари, и врагове, знаейки за двете смъртни послания в кесията, били в неразбиране – та по какъв начин е допустимо, този човек да излезе незасегнат от това безизходно състояние!?

А индивидът постъпил по този начин – изтеглил едно от листчетата, и без да го чете, го поставил в устата си и го глътнал. У съдиите не останал никакъв избор, с изключение на да отсъдят ориста му съгласно единствения останал лист. А там било написано "смърт ". Официално признали, че определеното и глътнато листче било с надпис "живот ".
 Направи живота си по-сладък с неповторим буркан Nutella Edna предлага Направи живота си по-сладък с неповторим буркан Nutella
По този метод, враговете, подготвили сигурната крах на индивида, несъзнателно го отвели към личното му избавление.

Затова, в никакъв случай не забравяйте – врагове и неприятели не се появяват, когато животът ви е неприятен. Ако ги имате – значи, вие сте почтени за това, да ви завиждат. Всички надарени хора постоянно ще има недоброжелатели – даже само поради обстоятелството, че не имат техните гении.

 Враг Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР