Против замърсяването можете да се борите и с храна -

...
Против замърсяването можете да се борите и с храна -
Коментари Харесай

Защитете здравето си от замърсения въздух с...риба!

Против замърсяването можете да се борите и с храна - нови проучвания демонстрират, че потреблението на риба отстранява негативните резултати, които нечистият въздух оставя върху мозъка , написа Darik News.

Консумирането на повече от една до две порции риба или миди на седмица предотвратява нездравословното влияние на замърсяването на въздуха върху мозъка, изключително при възрастни хора , сочат проучвания, оповестени в списанието Neurology, издавано от Американската академия по неврология.

 риба iStock

„ Оказва се, че омега-3 мастните киселини понижават възпалението и поддържат мозъчната конструкция при възрастни хора. Също по този начин се оказва, че те понижават мозъчните увреждания, породени от невротоксини като олово и живак “ , споделя създателя на изследването доктор Ка Ках, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Проучването е направено измежду хора на възраст над 70 години, живеещи в региони с високи равнища на замърсяване на въздуха. Тези с най-ниски равнища на омега-3 мастни киселини в кръвта имат най-забележими равнища на „ повреден “ мозък.

Изследователите пресметнали какъв брой риба употребяват приблизително всяка седмица те, след което измерили количеството омега-3 мастни киселини в кръвта им и определили междинното излагане на замърсяване на въздуха въз основа на адресните им регистрации. След това учените сканирали мозъка на участниците, с цел да измерят региона на хипокампуса - частта на мозъка, обвързвана с паметта и бялото вещество, която оказва помощ да се изпращат сигнали из целия мозък.

Изследователите откриват, че омега-3 киселините биха могли да запазят размера на бялото вещество и размера на хипокампуса и вероятно да предпазят мозъка от евентуалните токсични резултати от замърсяването на въздуха .

Водещият създател на проучването, Ченг Чен, откривател в Медицински център на университета Колумбия , сподели за CNN, че са нужни повече проучвания, с цел да се ревизира дали тези резултати могат да бъдат приложени за общата популация.

„ Нашето изследване е едно от многото, което дава потребен взор върху здравословния метод на живот, какъвто е здравословното хранене, с цел да се понижат нездравословните резултати от замърсяването на въздуха. Цялостното население към момента би трябвало да следва общите рекомендации на държавното управление. Но мога да кажа, че едно доста малко нарастване на приема на омега-3 или риба може да бъде от изгода “, сподели той.

 риба iStock

Риба, подобаваща за скара, като сьомга, скумрия, сардини и риба звук, е един от най-хубавите източници на омега-3 . За страдание, пържената риба не се смята за подобен, като предходни проучвания демонстрират, че дълбокото пържене унищожава омега-3 мастните киселини в нея .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР